Historia

Hakomaja.net

Historia

Tietoa Lestadiolaisuuden historiasta.

Historiaa lyhyesti

 

  • Lars Levi Laestadius syntyi 10.1.1800 Ruotsin Lapissa. Isä oli pappissukua oleva kaivosmies ja uudisasukas, jolla oli alkoholiongelma. Äiti puolestaan köyhä uudisasukas, joka omasi pietistisen hurskausihanteen, joka lienee periytynyt jossain määrin pojallekin. Koti oli köyhä.

    Lue lisää: Historiaa lyhyesti

Historia on tyly vl-opille

Historian tutkimukset kumoavat vl-tarinan Laestadiukselle syntejä anteeksi saarnaavasta Lapin Mariasta. Laestadius hyväksyi aluksi nihkeästi Raattamaan Lutherin kirjoituksista löytämän synninpäästön käyttöönoton, mikä tapahtui vasta vuosia Lapin Marian tapaamisen jälkeen. Tämänkin jälkeen Laestadius suhtautui synninpäästöön varoen, koska pelkäsi armovarkaita.

Lue lisää: Historia on tyly vl-opille

Lestadiolaisuus on hajaantunut usein

Vanhoillislestadiolaisuus on ylivoimaisesti suurin lestadiolainen liike, sekä yksi EvLut kirkkomme suurimpia herätysliikkeitä, mutta vl:t eivät ole ainoita, jotka voivat perustellusti kutsua itseään lestadiolaisiksi. Lestadiolaisuus on ollut ja on herkkä hajaantumaan riitoihin sekä erimielisyyksiin.

Lue lisää: Lestadiolaisuus on hajaantunut usein

Ennen uskottiin toisin

SRK:n julkaisema kirja kertoo kuinka Raattamaa hyväksyi myös muut uskovaiset ja kuinka Laestadiuksen toinen tyonjatkaja Erkki Antti tuli uskoon yksin ollessaan.

Tästä todistaa mm. SRK:n itsensä julkaisema kirja, josta otan pari lainausta. Kirjan nimi on:
Kirjeitä wirvoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä.

Lue lisää: Ennen uskottiin toisin

Ansoja taivastiellä

Lauri Pietilä

SRK-lestadiolaisuuden ja siitä noin 70 vuotta sitten eroon joutuneen Rauhansanalaisuuden keskinäiset eroavuudet ja eroon johtaneet syyt ovat monille tuntemattomia. Niissä on seikkoja ja puolia, jotka vain näyttävät selviltä mutta ovat eksyttäviä jopa niin, että vanhat ja paljon Raamattua taitavatkin hairahtuvat helposti, kun osa totuuksista on piilossa.

Lue lisää: Ansoja taivastiellä

Vanhoillislestadiolaisuus nyt ja ennen

Lauri Pietilä

 

”Käytettävissä olevan dokumenttiaineiston perusteella voidaan todeta, että nykyisen vanhoillislestadiolaisuuden kaltaista herätysliikettä ei sata vuotta sitten ole ollut olemassa."

 

Lue lisää: Vanhoillislestadiolaisuus nyt ja ennen