Hoitokokoukset

Hakomaja.net

Hoitokokoukset ja 70-luku

Hoitokokouksina tunnettu järjestelmällinen henkinen väkivalta toi paljon surua ja murhetta vanhoillislestadiolaisuuden sisällä 80-luvulla.

Mitä hoitokokoukset olivat

Olivatko hoitokokoukset ihmisen sieluntilan tuomitsevia käräjiä, henkistä inkvisiitiota, yöllisiä itkettämisiä, henkioppia, sisäisiä puhdistuksia vai vain rakkaudellista neuvomista synneistä, kuten SRK yrittää kaunistella?

Lue lisää: Mitä hoitokokoukset olivat

Kuvaus hoitokokouskäräjistä

Syytetyn oli saavuttava seurakunnan hoitokokoukseen ja seurakunnan eteen, ellei tullut, niin potkittiin pois. Näin kävi eräälle lähisukulaiselleni. Mitään syytöstä ei esitetty, syynä vain se, ettei tullut käskettäessä, siis "ei totellut seurakuntaa". Jos joku taas tuli, niin tavallisista käräjistä poiketen syytetyllä ei ollut mitään mahdollisuutta puolustautua.

Lue lisää: Kuvaus hoitokokouskäräjistä

Kotimaa-lehti hoitokokouksista 3.2.2006

"Vanhoillislestadiolaisilta vaaditaan anteeksipyyntöä internetissä

- ”Hoitokokousten” kipu tuntuu yhä"

Lue lisää: Kotimaa-lehti hoitokokouksista 3.2.2006

Anteeksipyynnöt "ei SRK:n asia"

Lainaus Kotimaa-lehden SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäen haastattelusta 4.7.2006

"Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteerin mukaan vuosikymmenien takaisten hoitokokousriitojen mahdolliset anteeksipyynnöt ovat asianomaisten ihmisten, ei SRK:n asia.

Lue lisää: Anteeksipyynnöt "ei SRK:n asia"

Anteeksipyyntö vaikea - Kaleva 12.7.2006

Kalevan kolumni 12.7.2006: Anteeksipyyntö on vaikeaa hengellisille yhteisöillekin

"Anteeksipyyntöä 1970-luvun tapahtumista on jälleen alettu perätä vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskuselimeltä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistykseltä eli SRK:lta. Näyttää selvältä, että moni myös liikkeen sisällä odottaa tällaista elettä."

Lue lisää: Anteeksipyyntö vaikea - Kaleva 12.7.2006

Erotettujen seurat

Erotettujen seurat Pudasjärvellä - Rauhan Tervehdys 29 - 1980 Torstaina 17.7

  • Rimminkankaan suurkoululle oli viime viikonvaihteeksi kerääntynyt yli 700 SRK:n yhteydestä erotettua. V. 1977 he joutuivat perustamaan uuden yhdistyksen ja näin seuratoiminta kävi mahdolliseksi. Tuon "työrukkasen" nimi on Suomen Vanhoillislestadiolainen Rauhanyhdistys. (SVR = ns. Sillanpääläisyys -Admatan huomautus-)

Lue lisää: Erotettujen seurat

Sensuroitu tv-ohjelma


SRK tai jotkin SRK:laiset ovat yrittäneet sensuroida tiedotusvälineitä kertomasta vl-liikkeen nurjista puolista! TV-2:teen suunniteltu Raportti lestadiolaisuudesta hyllytettiin SRK:n tai jonkin SRK:laisen myötävaikutuksella.

Lue lisää: Sensuroitu tv-ohjelma

Vanhoja lauluja sensuroitiin

  • 70-luvulla tuomittiin 156 vanhaa uskovaisten laulua laulukirjasta poistettaviksi.
  • Näistä ainakin 92 tuomittiin opillisesti väärinä tai muutoin sopimattomina

 

Lue lisää: Vanhoja lauluja sensuroitiin

Puolustuksen puheenvuoro

Mikä on SRK:n kanta hoitokokouksiin nykyisin?

Ensisijaisesti toivoisin, että joku itse vanhoillislestadiolainen tai SRK tarjoaisi oman vastineensa näillä sivuilla esitettyihin asioihin, mikäli näiden sivujen artikkelit koetaan yksipuolisiksi tai puutteellisiksi. Tällaisen mielelläni julkaisisin mitenkään sitä lyhentämättä. Yhteystiedot löytyvät palaute sivulta. Koskapa tällaista ei ole ainakaan vielä näin sivujen alkuhistoriassa tullut, niin haluan tarjota näitä sivuja lukeville myös vanhoillislestadiolaisen näkökulman käsiteltäviin asioihin, sikäli kun se tiedossani on. Leikittelen ajatuksella, että olisin SRK:n puolustusasianajaja. Miten toimisin tuolloin itse? Tutkitaan ensin kuitenkin hieman sitä mikä on SRK:n oma kanta ja näkökulma hoitokokouksiin nykyisin?

Lue lisää: Puolustuksen puheenvuoro

Linjapuhe ja ilmoituksia Päivämiehessä

SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki väitti Kotimaalehden haastattelussa 04.07.2006, että "1970-luvulla käyty hoitokokouksiksi kutsuttu tapahtumasarja ei ollut SRK:n mobilisoima hoitokokousten järjestelmä". Myös internetin keskustelupalstoilla on yritetty sysätä vastuuta 70-luvun hoitokokouksina tunnetusta henkisestä inkvisiitiosta yksittäisille kiivailijoille.

Lukuisat SRK:n ja paikallisyhdistysten ilmoitukset 70-luvun Päivämiehissä kertovat kuitenkin toisin, kuten myös SRK:n silloisen puheenjohtajan, Eino Vaherjoen, linjapuhe väärän hengen tuntomerkeistä Päivämiehessä 8.3.1978. Hoitokokouksiin kutsuttiin jopa lehti-ilmoituksilla, joissa vaadittiin kaikkien paikkakunnan uskovaisten paikalle tuloa ja seurailmoituksissa poiketen niissä oli kutsujana johtokunta tai jopa SRK:n työvaliokunta. Vieläpä tummennettu allekirjoitus ilmoituksissa ei jätä epäselväksi sitä mikä taho hoitokokoukset organisoi.

Lue lisää: Linjapuhe ja ilmoituksia Päivämiehessä