Erään hoidetun kuvaus

Hakomaja.net

Kuvaus hoitokokouskäräjistä

Syytetyn oli saavuttava seurakunnan hoitokokoukseen ja seurakunnan eteen, ellei tullut, niin potkittiin pois. Näin kävi eräälle lähisukulaiselleni. Mitään syytöstä ei esitetty, syynä vain se, ettei tullut käskettäessä, siis "ei totellut seurakuntaa". Jos joku taas tuli, niin tavallisista käräjistä poiketen syytetyllä ei ollut mitään mahdollisuutta puolustautua.

Ei merkinnyt mitään, vaikka Raamatulla osoitti syytöksen vääräksi. Puolustusasianajajia ei ollut ja jos joku yritti olla, niin hänetkin otettiin syytetyksi (näin kävi eräälle toiselle lähisukulaiselleni, hänen yrittäessään erästä vanhaa mummoa puolustaa).

Ainoa keino selvitä hoitokokouksesta oli pyytää anteeksi se, mistä syytettiin, olipa sitten syyllistynyt taikka ei. Aina ei sekään onnistunut, sillä hoitajat saattoivat katsoa, ettei syytetty ollut tarpeeksi katuvainen, tarpeeksi näyrällä mielellä ( he siis näkivät ihmisen sydämeen...) ja syytetty pantiin miettimään, eli sidottiin. Samassakin kokouksessa saattoi yrittää toisen tai kolmannenkin kerran pyytää anteeksi, josko se sitten kelpaisi. Jos onnistui kyyneleen tirauttamaan silmistään, niin se kelpasi.

Syytösten aiheita oli tavallisimmin väärä henki, mutta myös kirkkokuorossa laulaminen (tiedän erään nimeltäänkin, joka "sidottiin" tämän takia, anteeksi ei annettu, vaikka pyysi), eräs sidottiin kun oli käynyt kirkossa, jossa ei-vl-pappi saarnasi, kolmas käytyään hirvipeijaisissa syömässä hirvikeittoa (maanomistajan ominaisuudessa, hirviporukka tarjosi maanomistajille hirvisoppaa).

Parran takia en tiedä ketään erotetun, mutta se saarnattiin synniksi ja kahdelta tuntemaltani keski-ikäiseltä vl-mieheltä katosi samanaikaisesti parta, vaikka se oli saanut roikkua leuassa useita vuosia/vuosikymmeniä.

Hoitokokouksia pidettiin myös kodeissa, saatettiin vain ilmoittaa, että me tullaan silloin ja silloin. Yksi lähisukulaiseni erotettiin kotona kolmen miehen tullessa pitämään hoitokokousta, kun yksi lopetti jauhamisen, toiset jatkoivat, niin että tiivistä syyttelyä kesti tunteja, tässä tapauksessa klo 22 - 02 (vai oliko 04?) siis ainakin neljä tuntia keskellä yötä.

Tätä nyky-vl:t yrittävät kieltää ja vähätellä, mutta useimmat eivät ole edes syntyneet siihen aikaan kun nämä tapahtuivat. kerron vielä oman tapaukseni:

Vuosi 1979. Eräs lähiomaiseni oli "hoidettu", toisella paikkakunnalla ja hänet oli erotettu, kun hän ei mennyt seurakunnan kokoukseen, kutsun saatuaan. Hän oli kysynyt syytä kutsuun, mutta ei ollut saanut vastausta. "Kyllä sinä sen itse tiedät" oli ainoa vastaus. Kristuksen kirkkolain mukaan häntä olisi pitänyt ensin kotona "kantajan" yksin hoitaa ja sen jälkeen 2-3 todistajan kanssa ennen kolmatta vaihetta. Nyt oli menty suoraan kolmanteen vaiheeseen eikä edes syytä oltu ilmoitettu.

Minun erottamisekseni riitti, että pidin kyseistä henkilöä uskovaisena edelleen. En toki voinut hyväksyä moista mielivaltaa "Pyhän Hengen työksi", enkä voinut tehdä Pyhän Hengen pilkkaa tuomitessani kristittyä ihmistä Helvettiin. Minut erotettiin kotona pidetyssä "tilaisuudessa", jossa oli 3 johtomiestä. Yksi heistä sanoi sanat, jotka muistan ikuisesti ja jotka kuvaavat hyvin srk:n väärää oppia: "Vaikka minä en tiedä, mistä asiasta nn:ää on hoidettu, niin olen aivan varma, että häntä on oikein hoidettu. Jumalan valtakunta ei erehdy. Se on valinnut hoitomiehet, jotka eivät sen vuoksi voi erehtyä." Ja kun en tuotakaan uskonut, minut "jätettiin Saatanan haltuun".

Yllämainitun jälkeen, kun selvästi oli vakavia erehdyksiä opissa, en tosiaan ole tullut anomaan "armoa" päästäkseni näitten "erehtymättömien" hoitomiesten laumaan.

  • väärä oppi n:o I: He olivat Jumalan valtakunta.
  • väärä oppi n:o II: He olivat erehtymättömiä ja sen vuoksi he hoitivat aina oikein.
  • väärä oppi n:o III: He pystyvät näkemään ihmisen sydämen tilan ja tuomitsemaan hänet Saatanan hallusssa olevaksi. Eiköhän se ole yksin Jumala, joka päättää, kuka on Saatanan hallussa ja kuka ei.

Nykyisin olen vapaa Jumalan lapsi ja minulla on kyllä kotiseurakunta, joka julistaa synninpäästöä, kun
sellaiseen on tarvetta.

Suuret "puhdistukset" ovat nyt loppuneet vl-liikkeessä, mutta joskus vieläkin tapahtuu. Reisjärvellä kuulemani mukaan kaksi naista erotettiin, heidän isänsä oli tehnyt ilmiannon, syy: ehkäisyn käyttö.

Kirjoittanut: Debora 16.7.2006
(Linkki avaa Deboran galleriasivun Suomi24 foorumilla uuteen ikkunaan. Debora toimi Suomi24 keskustelufoorumeihin lukeutuvan lestadiolaisuus-palstan sheriffinä vuoden verran vuosina 2004 ja 2005. Työssään hän sai tasapuolisuudesta kiitosta niin vanhoillislestadiolaisilta kuin heitä kritisoiviltakin. Tosin välillä tuli lunta tupaan liian herkästä liipaisinsormesta. Debora kun vaati korkeaa asiallisuutta palstakirjoituksissa.)