Hoitokokoukset - mitä ne olivat

Hakomaja.net

Mitä hoitokokoukset olivat

Olivatko hoitokokoukset ihmisen sieluntilan tuomitsevia käräjiä, henkistä inkvisiitiota, yöllisiä itkettämisiä, henkioppia, sisäisiä puhdistuksia vai vain rakkaudellista neuvomista synneistä, kuten SRK yrittää kaunistella?

Vanhoillislestadiolaisuudessa vuosikymmeniä sisällä ollut Lauri Pietilä kuvaa kirjassaan -Vioilla ja virheillä peitetty- seuraavaa Suomen vanhoillislestadiolaisesta Rauhanyhdistyksestä:

"Sivu 124 SUOMEN VANHOILLISLAESTADIOLAINEN RAUHANYHDISTYS

SRK:ssa ei mennyt montakaan vuotta pappislinjan ulos-sulkemisen jälkeen, kun "opin puhtauden" ja "oikean hengen" valvontaa tiukennettiin entisestään. Elämänohjeita tiukennettiin ja uusia laadittiin. Jopa kuorolaulukin oli pahasta. Säädösten noudattamisen valvonta muodostui vakoiluksi ja sai surkuhupaisia piirteitä. Alettiin pitää "hoitokokouksia", joissa "hairahtuneita" vaadittiin parannukseen mielivaltaisesti määritellyistä "vääristä hengistä".

Asianomaiset itse eivät useinkaan käsittäneet, mistä oli kysymys ja yrittivät tehdä ohjeiden mukaan, että saisivat elää rauhassa. "Hoitokokoukset", yksityisten kristittyjen erikoispuhuttelut ja parannuksen teettäminen milloin mistäkin tai televisioasiasta ulottuivat ylu Suomen. Parannuksen tekeminen "väärästä hengestä" oli yleistä ja moni viisasteli, että se on helppoa, sillä siinä ei mene edes kunnia. Ne, jotka pysähtyvät ajattelemaan, tajusivat, että siinähän hylkää vääränä sen hengen, jossa on saanut elämän ja rauhan sisimpäänsä. Se oli monille tuskien aikaa, sillä jos ei tehnyt vaadittua parannusta, joutui "sidotuksi". Käytännössä se tarkoitti sitä että kiellettiin syntien anteeksiantamus, mikä on Raamatun vastaista. Raamatun mukainen syntien pidättäminen tapahtuu niiden kohdalta, jotka eivät halua ottaa anteeksiantamusta vastaan, muuttui anteeksiantamuksen pidättämiseksi niiden kohdalla, jotka halusivat ottaa sen vastaan. Eräs hoitomies sanoi minulle, että tarvittaessa voidaan ihmisten rippisalaisuudetkin ottaa uudelleen esille.
...
Sivu 125
Nuo ahdistelut johtivat siihen, että moni menetti sisäisen tasapainonsa ja joutui sen vuoksi hoitoon. Jotku menivät niin sekaisin, että riistivät itseltään hengen. Lähes kaikki ihmettelivät tilannetta eivätkä sitä hyväksyneet. Useimmat kuitenkin taipuivat vaatimusten edessä, sillä seisoessa yksin puhuttelijain suggeroivassa hehkutuksessa murtuu lähes kuka tahansa. He tekivät vaaditun parannuksen, koska toisetkin olivat tehneet. Sen jälkeen sivullinenkin saattoi panna merkille, että muutos oli tapahtunut. Henkilö muuttui kovaksi ja siirtyi sisäisesti vaatijoiden leiriin.

SRK:n "hoitomiesten" suusta kuului lopulta ihasteluja, että jos aiempien hajaannusten aikaan oltaisiin huomattu tällainen hoitotapa, niin seurakunta olisi voitu puhdistaa ilman eriseuran lähtemistä. Kuulinpa julkisessa puheessa kehuttavan, kuinka jonku päivän tai viikon kestänyt "sitominen" kypsyttää tekemään parannuksen.

Niihin aikoihin levisi paljon nimettömiä kirjeitä, joissa kauhisteltiin asiaa ja arvailtiin mistä moinen johtuu. Yleinen käsitys oli, että johtomiesten keskuudessa on valtataistelu. Sanoinkin yhdelle johtajalle, että näyttää, kuin kokouksissa oikein kiivaillaan, että kuka osaa olla ahtain ja jyrkin. Sain myöntävän vastauksen että "sellaista se tahtoo olla".

Ne, jotka eivät taipuneet johtajien sitkeistä yrityksistä huolimatta, "sidottiin", erotettiin. Erotettiinpa useita kirjallisestikin, mutta sitten sellaista varottiin ja jopa kiellettiin edes tapahtuneen."

(Lauri Pietilä, kirjassaan Vioilla ja virheillä peitetty. )

Samaisessa kirjassa on julkaistu sivuilla 126 - 127 Iltaset-lehden uutinen 16.1.1974
Tämä sisälsi otteen erottamispöytäkirjasta ja uutisointia toiminnasta tapauksen taustalla. Ohessa lainaus:

"TERRORIA JUMALAN VALTAKUNNAN NIMISSÄ
...
Syyttäjänä Jumalan valtakunta

Nivalassa on myös erotettu maanviljelijä Urho Linna. Tuomio, päätös on julistettu Jumalan valtakunnan niimissä. Se on äärimmäisen julma. Päätös on julkaistu ohessa. Päätöksen taustana on viime vuosikokouksessa suoritettu Nivalan rauhanyhdistyksen valtaus. Silloin toi Saari ylivieskaan bussilasteittain uskovaisiaan varmistamaan Vaaralan pohjustaman työn.

_____________________________

Ote

Pöytäkirja Korpirannan ry:n televisio neuvottelu kokouksesta rauhanyhdistyksen talossa 16. Päivänä marraskuuta 1973

§
Kokous toteaa, että Urho Linna on eri hengessä JUMALAN VALTAKUNNAN kanssa ja häntä ei tule tervehtiä Jumalan terveellä ja hänet katsotaan VALTAKUNNAN ulkopuolella olevaksi ja pakanaksi ja publikaaniksi.

Kokouksen puolesta:

Esko Kivioja, Puheenjohtaja Olavi Konttila, Sihteeri

Viitaten edellä olevaan pöytäkirjan pykälään, Korpirannan Rauhanyhdistyksen johtokunta on halunnut antaa sinulle tiedoksi kokouksen päätöksen, koska poistuit kesken kokouksen. JUMALAN VALTAKUNTA kehoittaa sinua parannukseen pitkäaikaisesta tottelemattomuudesta VALTAKUNNAN kielloille puhuja-asiassa. JUMALAN VALTAKUNNAN rakkaudessa pysyminen edellyttää KUULIAISUUTTA KAIKISSA ASIOISSA, niin tässäkin. Lisäksi sinulla on täysin eri henki kuin seurakunnalla, minkä sinä itsekin näit kokouksessa. Parannus on tehtävä henkilökohtaisesta asiasta, asia ei korjaannu yleisellä siunauspyynnöllä, kuten sinulla on tapana. Kehoitamme sinua parannukseen, että asia korjaantuisi ja voisimme olla yhteisessä rakkaudessa.

Korpirannan ry:n puolesta:

Esko Kivioja, Puheenjohtaja Olavi Konttila, Sihteeri

______________________________


Nämä tämmöiset perusteltiin ”Jumalan valtakunnan” erehtymättömyydellä ja ”Pyhän Hengen” johdatuksella aina oikeiksi päätöksiksi. Eli tuolloin vanhoillislestadiolaisuus omasta mielestään oli = ”Jumalan valtakunta” ja kykeni antamaan Jumalallisia päätöksiä. Nyt myöhemmin niitä on yritetty vähätellä yksittäisten ihmisten ylilyönneiksi joiden taakse liike yrittää paeta vastuutaan, vaikka yhdistyksen määräyksistä ja johtokuntien päätöksistä sekä uskon opillisesta uudesta linjanvedosta oli kyse:(

Ylen elävästä arkistosta löytyy Hannu Karpon reportaasi, Syntisin silmin, vuodelta 1981. Siinä useat SRK:sta erotetut kertovat kokemuksistaan mikä oli pelin henki SRK:n hoitokokouksissa.

Hoitkokokoukset ovat kestoaihe myös Suomi24:n vanhoillislestadiolaisuuspalstalla.
Tässäpä joitain vanhoja avauksia aiheesta:

  • Filiogue 4.10.2003 Kysyy avauksessaan, että mitä hoitokokoukset oikein olivat?
  • Nimimerkki Nallen avaus syntien pidättäminen 1.1.2004. Kyseisessä avauksessa ihmeteltiin vanhoillislestadiolaisten käytäntöä "pidättää synnit", eli kieltää Jeesuksen armo uskovaiselta, ellei hän tee parannusta juuri jostain nimeltä mainitusta synnistä, kuten vääränlaisesta hengestä jonka vanhoillislestadiolaiset ”hoitajat” ovat ihmisellä nimenneet olevan. Eli käytännössä kyse on yksittäisten uskovien simputuksesta ja henkisestä väkivallasta, joita myös hoitokokouksiksi kutsuttiin.
  • Anden avaus 6.1.2004 Erottamistapaus ”Jumalan valtakunnasta”, josta voi käydä kurkkaan erottamispöytäkirjaotteen, jossa Vanhoillislestadiolaiset korostavat yhdistyksestä ja joukostaan röyhkeästi nimeä "Jumalan Valtakunta", josta erottaminen merkitsi Vl-ien mukaan samaa kuin että helvettiin on matkalla, ellei nöyrry heidän simputukseensa ehdottomalla kuuliaisuudella
  • Oulu vl kirjoittaa 7.7.2006 Hämmennän hoitokokoussoppaa. Jotain merkittävää on ihmisille tapahtunut kun hoitokokousmuistot pysyvät pinnalla. Monet kokevat että Jumalan henki oli silloin, kun asioita setvittiin hukassa. Monilta hoitomiehiltä ja seurakuntavaikuttajalta oli Jumalan henki ja toisen ihmisen kohtaaminen kristillisen lähimmäisenrakkauden mukanaan tuomana hedelmänä hukassa. Monet kokivat opillista, ajallista ja hengellistä vääryyttä. Kristillisyys lankesi moniin harhaoppeihin kuten esim. oppi Jumalan huoneen hallituksesta, pakkoparannusoppi, omantunnon vähättely ja julkirippi.


Antti Pietilä 9.7.2006