Sensuroitu Tv-ohjelma

Hakomaja.net

Sensuroitu tv-ohjelma


SRK tai jotkin SRK:laiset ovat yrittäneet sensuroida tiedotusvälineitä kertomasta vl-liikkeen nurjista puolista! TV-2:teen suunniteltu Raportti lestadiolaisuudesta hyllytettiin SRK:n tai jonkin SRK:laisen myötävaikutuksella.

Lauri Pietilä on kirjoittanut 70-luvun sekavuudesta ja vl-liikkeen väärinkäytöksistä kirjan Sota perintöosasta v. 1981 Kyseisen kirjan takakannessa Lauri Pietilä kertoo:

"Aluksi lehdistö otti kantaa reilusti. Sitten se sulki palstansa SRK:ta arvostelevilta kirjoituksilta täydellisesti. "Oman etumme vuoksi emme voi pahoittaa SRK:n miesten mieliä", kuului sieltä.
Maamme johtavin hengellinen lehti kieltäytyi ottamasta palstoilleen jopa SRK:sta erotettujen oikaisukirjoituksiakin."

Samassa kirjassa kerrotaan kuinka TV-2:n ajankohtaistoimitus oli kiinnostunut tekemään dokumentin SRK:n hoitokokouksista ja erottamisista. Ohjelma tehtiin, mutta se sai viimehetkellä esityskiellon;
"Meidän erotettujen mielipiteitä eivät ole kyselleet perusteellisemmin muut kuin TV-2:n ajankohtaistoimituksen toimittajat. Meitä oli muutamia heidän haastateltavina. Siinäkin huomautettiin meille, että ei puhuttaisi opillisista puolista, vaan keskityttäisiin erottamisen syihin ja siihen onko SRK vastaväitteistä huolimatta poliittisesti sitoutunut. Ohjelma tehtiin ja nythän koko kansa tietää, että se sai esityskiellon. Minullekin tuli aikoanaan tieto, että siinä oli SRK PÄÄSSYT VÄLIIN. En uskonut sitä täysin ennenkuin soitin TV:hen. Sieltä sanottiin, että ei voi kieltää etteikö siinä näin olisi käynyt." (Lauri Pietilä kirjassaan Sota perintöosasta sivut 4-5)

Kun ottaa huomioon että SRK:ssa vaikuttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista osa on korkea-arvoisia virkamiehiä, poliitikkoja, kunnanvaltuutettuja, kansanedustajia, unohtamatta liike-elämässä toimivia yrittäjiä, niin vanhoillislestadiolaisilla on myös valtaa yhteiskunnassamme. Ei ole vaikea uskoa etteivätkö he myös käyttäisi tätä valtaa että saisivat kritiikin heistä vaimenemaan. En väitä että vanhoillislestadiolaisuus olisi minkäänlainen mafia! Ihmisiä on toki monenlaisia jokaisessa joukossa. Eräänlainen omiaan suosiva ja auttava "hyvä veli järjestelmä" vanhoillislestadiolaisilla kuitenkin on. Kuulemani huhun mukaan raportin hyllytyksen takana olisi ollut ohjelmasta vihiä saaneen vanhoillislestadiolaisen tai vanhoillislestadiolaisten avunpyyntö asiassa tuon aikaiselle Suomen presidentti Urho Kekkoselle, jolla oli lämpimät välit vanhoillislestadiolaisiin ja joka usein lähetti presidenttinä ollessaan tervehdyksen vanhoillislestadiolaisten järjestämille suviseuroille.

Olen saanut käsiini valokopiot toimittajan tekemästä käsikirjoituksesta tuota TV-2:teen suunniteltua ohjelmaa varten. Tämä sama raportti on kuulemma julkaistu aiemminkin eräässä suomalaisessa aikakausilehdessä 1980-luvun alkupuolella. Tätä lehteä tai sen tarkkaa ilmestymisaikaa en tiedä, mutta jos joku tietää tämän, niin voi laittaa palautetta, niin laitan tiedon siitä myös tänne toiseksi lähdeviitteeksi lainaukselleni toimittaja Vesa Toijosen lisäksi. (Kyseessä on ehkä ollut Seura-lehti? varmaa tietoa ei tästä kuitenkaan minulla ainakaan vielä ole.) Tässäpä seuraavaksi oleellisimmat lainaukset kyseisestä raportista. Joitain sinänsä merkityksettömiä osioita mm. 80-luvun alun poliittisista kuvioista ja voimasuhteista olen jättänyt pois. Näiden kohtien tilalla on kolme pistettä.

Antti Pietilä 8.7.2006