Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras
 • Sivu:
 • 1
 • 2

AIHE: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen

Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 00:54 #1

Olen jo melko varma päätöksestäni jättää vl-yhteisö. Mietityttää kuitenkin läheisten ihmisten suhtautuminen asiaan. Esimerkiksi miten ystävät reagoivat. Tahtovatko he enää viettää aikaa kanssani? Ja miten vanhempien ja minun välit muuttuvat. Olisi mukava kuulla ex-lestadiolaisten kokemuksia. Onneksi minulla on kuitenkin ihan hyvä tukiverkosto lestdiolaisuuden ulkopuolella. :)
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 07:29 #2


 • Viestejä:275 Vastaanotettu kiitos 69
 • tap hahmo
 • tap
 • POISSA
Oma liikkeestä erkanemiseni tapahtui 2009. Se oli kova pala erityisesti vanhemmille. He surivat asiaa pitkään. Minulle tämä näkyi apaattisuutena ja vaitonaisuutena, mutta sisarusten kautta sain tietää että tätä asiaa on prosessoitu siellä paljon. Ehkä puolessa vuodessa ilmapiiri saavutti taas "normaalin" tason, vaikka suru todennäköisesti on heillä edelleen taustalla.

Sisarusten ja muiden sukulaisten osalta oli aistittavissa henkilöstä riippuen vastaavaa hiljaisuutta. Mitään dramaattista välien katkeamista ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Ensimmäisinä kuukausina sain luonnollisesti erilaisia kommentteja ja puhutteluja, suostuinpa isäni pyynnöstä käymään keskustelun paikallisen puhuwaisen weljen kanssakin. Kun nämä eivät tuottaneet tulosta enkä osoittanut palaamisen haluja saara-äidin helmaan, minut on jätetty lähes rauhaan puhuttelujen suhteen.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 08:38 #3

 • A hahmo
 • A
Yksi helppo tapa miettiä tätä on se, kuinka itse olet toiminut / olisit toiminut samanlaisessa tilanteessa. Tai miettiä, miten olet nähnyt lähipiirissäsi muuten tapahtuvan.

Uskon ja toivon, että sukulaisten kanssa on helpompaa, mutta kaverisuhteet, joissa ei ole "verisidettä" yhdistämässä, voivat olla haastavia. Vai onko ystäväpiirisi lestadiolaisilla tällä hetkellä paljon ei-lestadiolaisia kavereita?
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 10:07 #4

Kaverit suhtautuvat samalla tavalla kuin ennenkin, vanhemmat vähän nikottelee edelleenkin. Olen selväksi tehnyt että mistään vl-aihetta sivuavastakaan/nykyisistä elämäntavoistani en suostu heidän kanssaan puhumaan, mutta silti ei tunnu menevän perille.
I am who I am, take it or leave it
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 12:41 #5


 • Viestejä:33 Vastaanotettu kiitos 11
 • JoJo hahmo
 • JoJo
 • POISSA
Suhtautumista voi olla ihan laidasta laitaan, sen perusteella mitä olen ex-lestadiolaisten kanssa keskustellut ja lukenut nettikeskusteluja. Ihan mikä hyvänsä täydellisestä välien katkeamisesta jopa välien paranemiseen on mahdollista. Nimimerkki A tuossa edellä antoi hyvän vinkin siitä, että hieman oletuksia voi tehdä sen perusteella, miten ympäristö ja läheiset nykyään suhtautuvat "epäuskoisiin" tai "uskonsa kieltäneisiin". Toki yllätyksiä voi tulla vastaan, suuntaan tai toiseen.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 13:20 #6


 • Viestejä:124 Vastaanotettu kiitos 25
 • Pena hahmo
 • Pena
 • POISSA
VL-läheisten suhtautuminen minuun (12,5 v ex-vl:nä) vaihtelee hyvin paljon henkilöstä riippuen. Siihen tietysti vaikuttaa myös minun oma suhtautuminen kyseiseen henkilöön. Kukaan vl-tutuistani ei ole katkaissut välejäni minuun. Yleisesti ottaen olen kuitenkin etääntynyt kaikista vl-uskoisista tuttavistani ja sukulaisistani. Se on ollut suureksi osaksi varmasti minusta itsestä johtuvaa eli olen tarkoituksella pitänyt etäisyyttä heihin. Osaksi se johtuu myös siitä, että enää ei tapaa montaa kertaa viikossa seuroissa kuten aikaisemmin.

Vanhempani ja äitini isä koettivat vl-eroni alkuvaiheessa ottaa uskonasioita puheeksi, mutta torjuva suhtautumiseni siihen puheenaiheeseen sai keskusteluyritykset tyrehtymään. Vuosiin ei ole enää kukaan koettanut avata keskustelua uskonasioista kanssani. Päivämiehen äitini on minulle tilannut ja joitakin SRK:n julkaisuja saamme silloin tällöin heiltä lahjaksi. Myös appivanhemmilleni vanhempani lähettävät SRK:n tuottamaa materiaalia.

Vl-uskoinen veljeni pyysi minua aikoinaan lapsensa kummiksi (vaikka en ollut itse enää vl) ja otin kummintehtävän mielelläni vastaan. Siihen aikaan vielä kuuluin ev.lut. kirkkoon eikä minulla ollut omia lapsia. Varsinaiseen hengelliseen kasvatukseen minusta ei kummina ole, mutta antamistani joulu- ja syntymäpäivälahjoista kummityttöni on kyllä tykännyt.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 13:35 #7


 • Viestejä:21 Vastaanotettu kiitos 2
 • Joutsen hahmo
 • Joutsen
 • POISSA
Kuten aikaisemmissakin viesteissä on tullut ilmi suhtautumiset ovat laidasta laitaan. Omasta vl erostani on vajaa puoli vuotta. Itsekkin alkuun pelkäsin ja kannoin syyllisyyttä muiden tunteisa ja suhtautumisesta minuun. Sehän on selvää, että vanhemmat, sisarukset ja ystävät tuntevat surua siitä, että eroaa liikkeestä koska heidän käsitykenmukaan me ei vl olemme matkalla helvettiin. Minullekkin pidettiin alkuun puhuttelua ja udeltiin syitä, mutta kun en alkanut hirveän tarkkaan asioitani heille selittämään,eivät ole enempäänsä kyselleet. Vanhempien ja suuriiman osan sisaruksista kanssa en ole koskaan ollut erityisen läheinen, ja heidän suhtautuminen ei juurikaan minuun ole muuttunut. Ystäville valintani oli järkytys ja vaikea hyväksyä, eivätkä voi sitä ymmärtää. Mutta mitä heidän kanssaan jutellut haluavat edelleen tekemisissä olla, toki se on vähäisempää, koska useimmiten nähtiin seuroissa. Alku on varmasti vaikkeaa, mutta kun läheiset pääsevät ensi järkytyksen yli, varmasti pystyvät suhtautumaan sinuun, kuten aikaisemmin.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 03.06.2012 13:57 #8


 • Viestejä:458 Vastaanotettu kiitos 87
 • gepardi hahmo
 • gepardi
 • POISSA
Aiemmin on jo ollut esillä hyviä pointteja. Linkitän tähän aiheeseen liittyviä aiempia keskusteluita:

hakomaja.net/keskustelu/ex-vl-foorumi/12162-qen-halua-loukata-heitaeq#12162
hakomaja.net/keskustelu/ex-vl-foorumi/10474-miten-kaey-vl-ihmissuhteille#10474
hakomaja.net/keskustelu/vanhoillislestad...entiset-jaesenet-kaikkein-pahimpia#13139

Ja artikkeli: hakomaja.net/sekalaista/askeleet-irti-srksta

Vanhoillislestadiolaisuus saa voimansa siitä, että se erottuu muusta, ympäröivästä yhteiskunnasta. Tämä tapahtuu usein myös sosiaalisissa verkostoissa joko suoraan tai epäsuorasti. Kun/jos elämäntapa/ajanviettotyyli/maailmankuva muuttuu kovin erilaiseksi, niin odotettavissa kai on jonkinlaista "kitkaa" ihmissuhteisiin. Mutta kyllähän muutkin elämänmuutokset sellaista voivat tuoda, kuten YLE:n juttu Vauva tuli, ystävyys meni kertoo.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Seuraavat käyttäjät tykkäävät tästä: JoJo

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 04.06.2012 18:39 #9

 • Jonttu hahmo
 • Jonttu
Iltaa kaikille:) Sattui tässä eräänä påivänä tapaus jonka haluan nyt jakaa täällä vieraileville. Taustaa sen verran itsestäni, että olen vl. perheeseen syntynyt v.-75. Erosin jo pian riparin jälkeen. Varsinainen asiani on kuitenkin se, että noin kuukauden päivät sitten aloin seurustella uskovaisen naisen kanssa.(ei lestadiolaisen). Vaan hän kuuluu ev.lut kansanlähetykseen. Sain sitten mielestäni hyvän idean kertoa äidilleni tekstiviestin muodossa, että olen uskossa jälleen ja löytänyt mukavan naisen:) No ensinnäkin äiti ei suvainnut vastata viestiin mitenkään, joten päätin kutsua itseni kylään. No siitä se alkoi.. Äidin ensimmäinen kysymys oli, että mistäs olet kaverin löytänyt? kun kerroin hänestä ja hänen uskostaan, niin tyrmäys tuli täysin yllätyksenä. "vain yhdestä pääsee perille" ja "ei se majaa vaihtamalla parane" Kyseiset lausahdukset koin hyvin loukkaavina ja pientä riitaakin siinä syntyi. Mielestäni äiti jotenkin näytti siinä todelliset karvansa. Aina on hyvät välit ollut hänen kanssaan, ja on toki vieläkin. Anteeksi olen antanut tämän hänen käytöksensä, vaikka minun on mahdoton ymmärtää hänen ehdotonta tuomitsevaa asennettan. Minä kun luulin naiivisti, että äiti ilahtuisi uutisesta, mutta ei se "väärä" usko tietenkään kelvannut. Isä ei keskusteluun osallistunut vaan kuunteli toisesta huoneesta korvat höröllään:) Että näin. Ja kyläkutsua emme ole saaneet. Enkä oikein siihen jaksa uskoakaan.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Läheisten suhtautuminen ex-lestadiolaiseen 04.06.2012 19:45 #10


 • Viestejä:8 Vastaanotettu kiitos 1
 • Seed hahmo
 • Seed
 • POISSA
Kuulostaa aika tutulta... Surullista kyllä, vl:lle (väärässä) uskossa oleva on aivan yhtä epäuskoinen kuin kaikki muutkin epäuskoiset, kenties jopa enemmän, kun on "tuudittautunut väärään rauhaan" ja pahimmillaan saa houkuteltua sinne muitakin... Omista kokemuksistani tiedän, voihan toki vl-joukossa olla niitäkin, jotka eivät ole ihan yhtä tuomitsevia, mutta yleinen linja taitaa olla tuollainen, mistä kirjoitit.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
 • Sivu:
 • 1
 • 2
Sivu luotiin ajassa: 0.572 sekuntia