Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras
 • Sivu:
 • 1
 • 2

AIHE: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä

Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 29.11.2012 22:14 #1


 • Viestejä:8 Vastaanotettu kiitos 3
 • juju20 hahmo
 • juju20
 • POISSA
Moi!

Oon n.20v. nuori, ja oon jo pari kolme vuotta aikonut irrottautua VL-yhteisöstä. Välillä on tullut kausia, että eei, ei sittenkään, en halua "kieltää uskoani", mutta nyt semmosta fiilistä ei oo tullu pitkään aikaan enää. Haluan oikeasti irti tästä toisten tahtojen mukaan elämisestä. Kesällä siihen periaatteessa olisi ollut oiva tilaisuus, kun sanoin, etten lähe Suviksiin. Äiti kysyin, enkö halua käydä enää Suviksissa, mutta työt pistin tekosyyksi. Harmittaa etten kertonut totuutta.

Pikkuveljeni "kielsi uskon" pari vuotta sitten, ja pikkusiskoni haluaisi kans irtautua tästä touhusta. Kellekkään muulle en koe vaikeaksi kertoa että haluan "erota", mutta vanhemmilleni se tulee olemaan täys shokki. Osaan esittää ihan liian hyvin VL:ää, ja vanhempani luulevat, että olen aidosti uskovainen. Totuus kuitenkin on, että elän ihan toisenlaista elämää: kuuntelen joka päivä musiikkia, katson leffoja ja TV-sarjoja, käytän vähän meikkiä, tanssin, käyn toisinaan baareissa jne. Ja vanhempani ei tiedä näistä mistään mitään. Pelkään niin paljon vanhempien reaktiota, mutta ajattelen kuitenkin, että kun pikkuveljenikin on pystynyt "kieltämään uskonsa", niin miksen minäkin.

Opistovuosi "vahvisti uskoani" paljon, vaikkakin sielläkin kuunneltiin opistoystävien kans musiikkia. Tämä "uskon vahvistus" kesti ehkä vuoden, ja sen jälkeen alkoi taas omien ajatusten miettiminen. Minkälainen oikeasti haluan olla? Ja mitä elämältäni haluan? Eniten mua "maailmaan" on vetämässä just nuo asiat, mitä oonkin jo tehnyt, mitkä ovat jo osa elämääni, joista ei tule mitään "tunnontuskia" enää.

Välillä ihmettelen, ja oon myös joiltaki ystäviltäni kysynyt, vastauksia muutamiin todella outoihin epäkohtiin VL-yhteisössä: Miksi hiuksia saa kihartaa, muttei värjätä? Miksi Päivämiehessä voi nähdä kuvia esim. Venäläisistä tai Afrikkalaisista "uskon sisarista" jotka ovat ihan meikeissä, käyttävät korvakoruja jne. mutta me VL:t täällä Suomessa ei saada meikata eikä käyttää korvakoruja?? En voi ymmärtää tätä. En oo näihin kysymyksiin saanut mitään järkevää vastausta, pelkästään että on kulttuurieroja ja kyllä ne ajan kans ymmärtää mikä on oikein ja mikä väärin jne. Mutta kulttuuriero ei voi olla syy. Kyllähän suomessakin VL:t poislukien suurinosa naisista käyttää korviksia, värjää hiuksia, meikkaa.. Joten siinä ei ole kyllä kulttuuriero syynä mielestäni.

Haluaisin mielelläni kuulla teidänkin mielipiteitä mielessä olevastani aiheesta. On tosi paljon muitakin miksi, miksi, kysymyksiä, mutta tuossa nyt joku esimerkki.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 30.11.2012 08:35 #2


 • Viestejä:124 Vastaanotettu kiitos 25
 • Pena hahmo
 • Pena
 • POISSA
Vl:t yrittävän epätoivoisesti pitää sääntönsä voimassa, vaikka maailma ympärillä muuttuu. Ei noihin juju20 esittämiin kysymyksiin voi antaa mitään järkevää vastausta, koska noissa kielloissa ei ole mitään järkeä. Miksi koru ranteessa tai kaulassa on sallittu mutta korvassa ei. Näistä ihmisen ulkonäköön, television katseluun ja musiikin kuunteluun liittyvistä kielloista käytetään varmaan aika yleisesti nimitystä höpösynti eli niiden synnillistämisessä ei ole mitään järkevää perustetta.

Suosittelen ns. uskon kieltämistä, vaikka se aivan aluksi ei välttämättä helpotakaan oloa. Ajan kanssa olo paranee, kun voi olla oma itsensä ja pystyy elämään vapaammin ilman uskonnon kahleita. Asioiden peittely, salailu, syyllinen olo aivan luonnollisista asioista tekevät elämän raskaaksi.

Ajan myötä kun on saanut riittävästi etäisyyttä vl-uskoon, huomaa miten järjettömiä monet siellä synniksi luokitellut asiat ovat ja miten SRK harjoittaa sumeilematta kaksoisviestintää. Vl-uskonto on loppujen lopuksi aivan yhtä sairas lahko kuin mikä tahansa ääriliike kuten vaikkapa Jehovan todistajat, vaikka pitävätkit itseään muita parempina.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 30.11.2012 09:21 #3


 • Viestejä:21 Vastaanotettu kiitos 2
 • Joutsen hahmo
 • Joutsen
 • POISSA
Ei voi vaan ku toivoa voimia ja rohkeutta tehdä päätökseis. Ratkaisevan askeleen ottaminen ei ole helppoa, mutta siitä selviää. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että sen sanominen ääneen otti voimille, mutta kannattaa siitäkin huolimatta.
Itsellä ennen liikkeestä lähtöä ihmetytti sekä nämä ns. höpösynnit kun en vonut niitä ymmärtää ja hyväksyä, sekä lisäksi oli sitten opillisia kysymyksiä, joita en niellyt.

Mutta tosiasiahan on se, että vl liike kontrolloi liikkeen piirissä olevien elämää, joka sitten johtaa siihen, että ihminen ahdistuu ja kokee, ettei voi hengittää. Oma kokemus alkuun liikkeestä lähdön jälkeen oli se, että tunsin kauheaa syylisyyttä siitä, että olen pettänyt sukulaisteni ja ystävien luottamuksen kun en halunut enää kulkea vl joukon mukana. Mutta toisaalta jos siinä yhteisössä ei ole itellä hyvä olla, niin miksi kulkea mukana, vain mielyttääkseen muita. Itse ajattelen niin, että tärkeintä on olla rehellinen itselleen ja muille. Meistä kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa muiden tunteista, vain ja ainoastaan omistaan.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 30.11.2012 19:59 #4


 • Viestejä:15 Vastaanotettu kiitos 4
 • 1rma hahmo
 • 1rma
 • POISSA
Täytyy kertoa oma kokemus vanhemmille avautumisesta. Olin itsekin meidän perheessä yks niistä "kunnollisista" ja olin aivan varma, että vanhempien maailma luhistuu, jos lähden vl-liikkeestä pois. Etenkin kun oltiin siskon kanssa samassa veneessä. Pyöritin asiaa loppujen lopuksi varmaan yli kymmenen vuotta - ja kävi ilmi, että ongelma olikin suurimmalta osaltaan vain minun päässä. Olen yhtä paljon yhteydessä vanhempiini nyt kuin aikaisemmin. Isälle asia oli isompi järkytys, kuten olin osannut odottaakin, ja isä hieman kyseli päätöksen syistä ja miksi olo liikkeessä tuntuu niin ahtaalta. Mutta isä on osoittanut haluavansa edelleen olla yhtä paljon isä mulle kuin aikaisemminkin, ja kyselytkin jäi melko vähään. Loppujen lopuksi olisin täysin valmis keskustelemaan asiasta enemmänkin, koska se kuitenkin ehti painaa niin pitkään ennen kuin "tulin ulos".

Asioiden selittäminen sanallisesti (keskustelussa) omille vanhemmille tuntui ainakin minusta hankalalta, koska niillä ei ollut juurikaan tietoa mun oikeasta elämästä aikaisemmin, eikä meidän välillä tuntunut olevan yhteistä kieltä asioille. Kyllä ne kuitenkin yritti ymmärtää. Olin pelännyt tosissani kivun tuottamista omille vanhemmille, ja kyllä ne sen varmasti ymmärsi. Jos jatkaa pelkäämistä liian pitkään, oma olo käy todella ahtaaksi, ja päätöksen joutuu joka tapauksessa jossain vaiheessa tekemään. Voihan asiasta alkaa kertomaan vaikka vähitellen, esimerkiksi kertomalla omasta todellisesta arvomaailmasta. Itselleni yhdeksi ratkaisevaksi asiaksi nousi yllättäen se, etten voinut esittää paheksuvani homoseksuaalisten sukulaisten ja tuttujen elämää, vaan ajattelen että jokaisella on oikeus elää kuten uskoo oikeaksi. Kerroin tästä sekä muista arvoistani vanhemmilleni. Arvoista kertominen myös konkretisoi syitä eroon, jos ei halua alkaa luetella asioita, joita haluaa harrastaa vaikka vl:t "ei halua". Taisin tosin alottaa avautumisen kertomalla, että mielestäni leffassa käyminen on kivaa ja hyvä harrastus :)

Voimia sulle sun tilanteeseen!
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 30.11.2012 21:51 #5


 • Viestejä:45 Vastaanotettu kiitos 4
 • LiianKauan hahmo
 • LiianKauan
 • POISSA
Itse en koskaan joutunut selittämään asiaa. Kukaan ei ole jälkeenpäin kysynyt miksi näin. Tosin en ollut käynyt RY:llä useaan vuoteen, ennen kuin joku toinen kysyi asiaa suoraan ja vastasin suoraan. Eli asia oli varmasti kyllä arvattavissa. Riippuen siis siitä, kuinka paljon kommunikoit ihan muuten ja millaisia luonteenpiirteitä läheisilläsi on, voi olla, ettet välttämättä edes joudu selittelemään paljoa.

Toinen menetelmä, jonka olen täällä nähnyt on esim. asiasta tiedottaminen tekstiviestillä (ja vaikka sulkee puhelimen päiväksi-pariksi). Kirpaisee ehkä vähemmän, kun ei ainakaan välittömästi tarvitse varautua kyselyihin.

Selittelemistä ei välttämättä tarvi pelätä. Sinulla on oikeus päättää kuinka paljon haluat kertoa. Voit ihan hyvin kuvailla asiaa vaikka vain yksinkertaisesti yhdellä lauseella, esim. "ei tuntunut minun jutulta" tai "sääntökeskeinen elämä ei tuntunut oikealta eikä uskoa ollut". Ei asiaa tarvi enempää avata, jos et halua. (Suosittelen kuitenkin, että esim ex-vl porukassa keskustelet näistä asioista.)
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 01.12.2012 08:14 #6

1rma kirjoittaa:
Pyöritin asiaa loppujen lopuksi varmaan yli kymmenen vuotta - ja kävi ilmi, että ongelma olikin suurimmalta osaltaan vain minun päässä.

Tässä on aivan yleisinhimilinen esimerkki. Kuinka paljon helpommalla päästäisimmekään itsemme, hyväksymällä oman ajattelumme.
Siis rakasta itseäsi. (rakaus ei syylistä, ei tuomitse, se hyväksyy,...) Usein läheiset eivät piitta eikä muista niitä "virheitä" joita saatan hautoa vuosikausia ja siten syylistää itseäni.
Toki elämänkatsomuksensa tarkistaminen ei ole mikä tahansa juttu, mutta rehellisyys itseä kohtaan on kuitenkin välttämätöntä. Ei muuten jaksa...

Kun sitten saatat saada ryöpytyksen silmillesi, koeta muistaa että kysymys on ryöpyttäjän pahasta olosta, ei siitä kumpi on oikeassa.
asialla on se merkitys jonka itse sille annat
Viimeksi muokattu: 01.12.2012 08:16 : Harjoittelija.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 04.12.2012 18:12 #7


 • Viestejä:10 Vastaanotettu kiitos 1
 • Lara hahmo
 • Lara
 • POISSA
Kaksoiselämä on ahdistavaa elämää. Valitse jompi kumpi.
Itse elin kaksoiselämää pitkään, kunnes ymmärsin sen kuinka epärehellinen olen ollut itselleni ja muille.
Itsekin kävin opiston, halusin kokeilla sitä onko minulla riittävästi uskoa jatkaa siinä yhteisössä.
Päätös on hyvin vaikea vaikka onkin jo teoillaan kieltänyt sen.
Minulle vaikeinta on ollut kohdata läheisteni suuri suru ja tuska, tunteet tulivat niin suurina ja voimakkaina että olen tarvinnut terapeutin apua selvitäkseni.

Joka tapauksessa meillä jokaisella ihmisellä on oma elämä, Luojan lahja.
Toivon että voisit tehdä oman päätöksesi, sydäntäsi kuuntelemalla,
jotta voisit sitten vanhana katsoa elämää taaksepäin onnellisin silmin, ''minä uskalsin elää'' Paljon tsemppiä! :)
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 05.12.2012 00:36 #8


 • Viestejä:322 Vastaanotettu kiitos 14
 • sidottu hahmo
 • sidottu
 • POISSA
Voin omasta kokemuksestani sanoa, että pitkään asioita pyöritelleelle lähteminen on yleensä lopulta helpompaa kuin kuvittelikaan. Lopulta täytyy vain hyväksyä se, että läheisten ihmisten suru johtuu heidän vajavaisuudestaan, ei sinun. Ei voi kuin toivoa, että he tottuvat tilanteeseen. Ja suurin osa kyllä tottuu.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 07.12.2012 23:35 #9


 • Viestejä:140 Vastaanotettu kiitos 22
 • Hirvi hahmo
 • Hirvi
 • POISSA
Liian kauan ei kannata pyöriä siinä kaksoiselämässä kun se käy lopulta raskaaksi kun on kaikki piilottelut tekemisistä ja tekosyyt.
Voi käydä kuten minulle, eli paloin ihan loppuun ja järki lähti osittain tai oikeastaan ei kellot käy täysillä ja muutenkin meni erittäin paljon asioita sekasin elämässä ja niistä tuli myös fyysisiä seurauksiakin (vakava masennus, vakava ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö jne jne.
Vaikka virallisesta eroamisestani on jo reilu 2 vuotta niin olen silti tuossa vl muotissa ja piilottelen tekemisiäni kun se kävi ns. rutiiniksi ja siitä on erittäin vaikea päästä pois vaikka oikeastaan mitään ei tarviitsisi piilotella.

Itse kun erosin liikkeestä niin se lähti periaatteessa ilman, että edes oikeastaan yritin sitä. Huvikseni kun lueskelin lehteä ja siinä oli mainos discovery kanavapaketista niin kysyin sitten huumorimielellä enemmän kuin vakavasti, että "pitäisiköhän hankkia discovery paketti kun sieltä tulee hyviä documentteja" ja siitä se kaikki lähti "etkö tahdo olla enään uskomassa" ja no.. tässä oli itellä se tilaisuus sitten ja siihen tartuin, mutta kuitenkin kaksoiselämää yli 10 vuotta ja yrityksiä erota oli paljon kuten seuroissa käymisen lopettaminen jne. ja tämä huumorimielisesti kysyminen tv kanavista sai kaiken liikkeelle. Voit vaikka itsekkin kokeilla tämmöistä.

Ainoastaan mitä jälkeen päin tuli oli ainoastaan äidin suusta "kerronko muille vai kerrotko itse" ja itse en kertonut ja se oli siinä.

Voimia vain.
"Si vis pacem, para bellum, Jos tahdot rauhaa, valmistaudu sotaan"
Never forget 20.08.10. The day of reborn!
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Minun tilanteeni ja mielipiteeni VL:nä 18.12.2012 12:30 #10


 • Viestejä:324 Vastaanotettu kiitos 9
 • Hannes hahmo
 • Hannes
 • POISSA
Lähteneille ja lähtyö suunnitteleville

Oma kokemukseni on, että niin SRK:n kuin oman Lpr:n ry:n kuin monen muunkin ry:n ovat vallanneet jo 1960-luvulta lähtien jos ei ryminällä, niin hivuttaen omavanhurskaat fariseukset, joita koko vanhaillislestadiolainen liike on turvoksiin asti täynnään, siis näitä omavanhurskaita (fariseuksia)!!! He ovat tehneet koko vanhoillislestadiolaisesta liikkeesta helvetillisen tappo-organisaation. Armo ja laupeus näiltä fariseuksilta puuttuu ja sen myötä kaikki. Samat fariseukset olivat ensimmäisinä myös naulitsemassa Jeesuksen ristille !!!!!!! Minä en suostu näitä fariseuksia, saatanan enkeleitä, kumartamaan, en varsinkaan sen jälkeen, kun he ottivat toimintatavakseen hajottaa jäsenensä perheitä, niin ry, kuin sitä tukenut SRK !!!!!!!

Nämä omavanhurskaat (fariseukset) kiroan viimeiseen helvettiin (Jeesuskaan ei vanhurskauttanut yhtään fariseusta, niin kuinka minä voisin toisin toimia? En, totisesti, siihen minua ei kukaan saa taiviteltua...
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
 • Sivu:
 • 1
 • 2
Sivu luotiin ajassa: 0.125 sekuntia