Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras

AIHE: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen

Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 21.01.2013 21:29 #1


 • Viestejä:8 Vastaanotettu kiitos 3
 • juju20 hahmo
 • juju20
 • POISSA
Moi! On ollu mahtava löytää tää sivusto ja lukee täältä muitten ajatuksia VL liittyvistä aiheista. Itse sain nyt ihan vasta vihdoin sanottua sen mitä oon pitkään miettiny, että en halua olla uskovainen enää (ts. en halua olla VL enää). Ei mun usko varsinaisesti oo mihinkää menny tai vähentyny siitä mitä se nyt muutaman viime vuoden aikana on ollu. En vaan pysty elää Vl oppien mukaan..

Haluaisin nyt kysyä teiltä muilta, minkälaisia tunteita nousi pintaan heti tämän päätöksen "myöntämisen" jälkeen? Tuliko jotain semmosia tuntemuksia esim. että teinköhän sittenkään oikein? Mulla on nyt ollu koko ajan semmonen jotenki kummallinen olo, että olikohan tää nyt oikee ratkasu. Mutta silti oon useamman vuoden miettiny tän päätöksen tekoa nii toisaalta yllätyin tätä tunnetta. Toivottavasti saan kuulla teijän kokemuksista! :)

Oon siis nuori ja VL en vaan pystyny olee enää, ku elämäntapani on täysin erilainen kuin VL opeissa opetetaan, ja en pystyny vaan olee erossa monesta tietystä "synnistä."
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Seuraavat käyttäjät tykkäävät tästä: exonen

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 06:35 #2


 • Viestejä:620 Vastaanotettu kiitos 44
 • Elämä kantaa kuin ilma siipien alla
 • TeeL hahmo
 • TeeL
 • POISSA
juju20 kirjoittelit
Haluaisin nyt kysyä teiltä muilta, minkälaisia tunteita nousi pintaan heti tämän päätöksen "myöntämisen" jälkeen? Tuliko jotain semmosia tuntemuksia esim. että teinköhän sittenkään oikein?
Hyvin tutulta kuulostaa tuo oman valintansa epäily minullekin. Epäily on varmasti helpostikin ymmärrettävää ihan "maalliseltakin" kannalta. Onhan kyse yhteisöstä eroamisesta, johon useimmat siinä olevat ovat syntyneet ja jossa suurin osa läheisistä edelleen usein on. Itsessäni suurinta vellomista aiheutti kavereiden jättäminen, koska selväksi ol tullut että heidän kanssaan ei enää kaveruus voinut jatkua.

Oma lukunsa on sitten opetettuihin uskomuksiin liittyvä tunteiden vellominen. Vaikka järki jo juttelisikin, että taitaa olla höpöuskotteluja tullut suut ja korvat täyteen, niin niiden juuret ovat usein kovin syvällä. Uskottelut vääräuskoisten helvettiin joutumisilla, esiaviollisen seksin synnillisyydestä, alkoholin turmelevasta vaikutuksesta, "väärän" musiikin tuhoisista vaikutuksista ym:t ovat tekijöitä, jotka ei välttämättä sormia napsauttamalla parane. Toipuminen peloitteluista vie jokaisella oman aikansa.

Hienoa että olet halunnut ja pystynyt kuuntelemaan omaa sisintäsi. Sieltä ne löytyy parhaat opastukset elämään, vaikkakin sitä viisauden lähdettä saattaa joutua melkoisen risukasan alta välillä etsimäänkin.


Omia kokemuksia yhteiseksi hyödyksi. Toisten kokemuksia omaksi hyödyksi.
Viimeksi muokattu: 22.01.2013 06:38 : TeeL.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 08:15 #3


 • Viestejä:21 Vastaanotettu kiitos 2
 • Joutsen hahmo
 • Joutsen
 • POISSA
Voimia juju20, alku on kaikista pahinta aikaa lähdön jälkeen, mutta siitäkin selviää ku antaa itselle aikaa miettiä ja kuulostelee mitä asioista oikeasti ajattelee.

Minulle päälimmäinen tunne vl eron jälkeen oli helpotus, olin siis varmaan lähes 10 vuotta asiaa pähkäillyt. Mutta toki oli pelkoakin ja hieman myös syyllisyyttä siitä, että joutu aiheuttaan läheisille ihmisille pettymyksen. Mutta onneksi elämä on alkanut tasoittumaan, eikä ole päivääkään tarvinnut katua valintaa.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 14:48 #4


 • Viestejä:44 Vastaanotettu kiitos 10
 • L'émeraude hahmo
 • L'émeraude
 • POISSA
Hei

Myös minulla päällimmäinen tunne eron jälkeen oli helpotus. Oli sellainen olo, että viimein sain tämän raskaan asian pois hartioiltani! Olin ennen eroa pohtinut asiaa harkiten, ja järjellä. En ole koskaan katunut päätöstäni, mutta toisinaan tunnen vielä pahaa oloa/jonkinlaista häpeää valinnastani. Vanhemmat peittelivät sukulaisille pitkään ratkaisuani ja vl-sukulaiset alkoivat kohdella eri tavalla, ei kaikki kuitenkaan. Sen takia tuli olo, että enkö kelpaa sellaisena kuin olen? Mitä oikein pitäisi tehdä että vanhemmat ja muut arvostaisivat? Raskainta eron jälkeen oli se, että noin 1,5 vuoden ajan oli vahva väliinputoaja-tunne, en kuulunut vl-porukkaan, enkä valtavirtaan. Tuntui ettei kukaan voisi ymmärtää tilannettani. Nyt en enää tunne itseäni ulkopuoliseksi. Voimia sinulle!:)
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 17:50 #5


 • Viestejä:14 Vastaanotettu kiitos 2
 • Pötkis hahmo
 • Pötkis
 • POISSA
Päällimmäisenä ajatuksena uskon kieltämisen jälkeen oli helpotus. Helpotus siitä että voi elää nyt vapaasti sellaista elämää, jonka kokee hyväksi ja oikeaksi.

Ikävälle tuntui se että useiden vl uskossa sisällä olevien oli vaikea ymmärtää valintaani valita toisenainen tie elämäleni. Alkuun uskon kieltämisen jälkeen tunsi häpeää sellaisista valinnoista jotka tiesi vääriksi vl uskon opetuksen mukaan. Usein muistan ajatelleeni/muistuttaneeni itseäni ettei minun tarvitse tuntea häpeää nuista valinnoistani elämässäni jotka eroavat vl elämäntavasta mm. meikkaus.

Olen onnellinen elämästä vl uskon ulkopuolella. Voimia sinule! :)
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 18:41 #6

 • sikuriina hahmo
 • sikuriina
Mun eroamisesta on jo aikaa, mutta koska silloin vielä asuin kotona, niin yritin kotosalla ollessani olla olematta räikeästi erilainen kuin vanhempani ja sisarukseni.

Vanhassa päiväkirjassani tilitin ainakin siitä, miten en tuntemut kuuluvani oikein mihinkään, olin kahden maailman välissä - se tietenkin on laskenut yleistä mielialaa. Tiesin kyllä tehneeni oikean ratkaisun oman elämäni kannalta, mutta kaipasin silti sitä turvallisuuden tunnetta, jonka tuo uskonyhteisö on parhaimmillaan mulle tuonut ja kokemusta siitä, että kuuluu johonkin.

Ajattelin alaikäisenä aina, että elämäni alkaa kun täytän 18 ja pääsen muuttamaan pois kotoa ja oikeastaan se vapaus ja keveys on tullut elämääni vasta kotoamuuton jälkeen. Vasta monen vuoden päästä olen kyennyt näkemään, miten sairas (vrt. terve uskonnollisuus) tuo yhteisö on ja pitänyt päätöstäni ehdottoman oikeana kaikesta henkisestä kivusta ja epävarmuudesta huolimatta.
Tuliko jotain semmosia tuntemuksia esim. että teinköhän sittenkään oikein? Mulla on nyt ollu koko ajan semmonen jotenki kummallinen olo, että olikohan tää nyt oikee ratkasu. Mutta silti oon useamman vuoden miettiny tän päätöksen tekoa nii toisaalta yllätyin tätä tunnetta.

Tuo on ihan luonnollista. Et sinäkään varmaan ihan kaikkea pidä huonona mitä vanhoillislestadiolaisuuteen tulee ja kun ei ehkä tiedä, mitä elämä tuo jatkossa tullessaan, voi helpostikin epävarmuuden edessä kaivata vl-uskonnon hyviä puolia (esimerkiksi yhteenkuuluvuuden tai turvallisuuden tunteita). Jos sua yhtään helpottaa, niin voithan sä miettiä, että minkähänlaista olisi erota 15-20-vuotisesta av(i)oliitosta ja minkälaisia tunteita se voisi herättää.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 22.01.2013 20:05 #7

 • vieras hahmo
 • vieras
Tein ratkaisuni kolmikymppisenä. Oli surua ja ahdistusta, turvattomuutta.. Kyllähän siinä elämän rakenteet meni uusiksi. Onneksi sain ihania ihmisiä ympärilleni muuttaessani työn perässä muualle. Pohjavireenä oli kuitenkin upea vapaudentunne! Olin miettinyt hengelliset/opilliset perustelut ratkaisulleni, joten ymmärsin syvästi, että vanh.lestadiolaisuus ei omista ainoaa oikeaa totuutta..., joten siinä mielessä minulle ei tullut pelkoa kadotukseen joutumisesta.

En ole koskaan voinut ajatellakaan, että olisinpa jäänyt vl-uskoon, mulla ei henkisesti enää ollut muuta vaihtoehtoa, kuin lähteä. Mutta kyllä toisinaan on vallannut kaihomieli, esim. suviseuroja kuunnellessa. Toisaalta, kun nyt on seurannut ulkopuolisena monia vl-juttuja, esim. syntyvyyden säännöstelyyn, tämän ajan hoitokokouksiin tai elämäntapanormeihin liittyen, olen helpottunut, että en ole enää noin sairaassa yhteisössä!
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 23.01.2013 09:07 #8

 • Jep hahmo
 • Jep
Itekkin kerroin tuon asian vasta tossa pari kuukautta sitten, vaikka en ollutkaan elänyt enää VL-sääntöjen mukaan moneen vuoteen, ja tuskin edes moni VL:stä edes piti VL:nä enää. Kuitenkin ihme miten paljon tuon asian itse lähimmille kertominen vaikutti omiin tuntemuksiin. Jotenkin tullut mieleen joitain kertoja myöskin, että olisiko pitänyt vaan olla kertomatta asiaa suoraan ja elää vaan niinkun elää ilman "virallista" ilmoitusta. Toisaalta oli vaan jollain pakko sanoa asia suoraan, ja rationaalisella tasolla toki tiedän, että on paras näin jos ei kuitenkaan usko eikä elä VL-tyylin mukaisesti.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 23.01.2013 10:58 #9


 • Viestejä:322 Vastaanotettu kiitos 14
 • sidottu hahmo
 • sidottu
 • POISSA
Itse elin niin pitkään kaksoiselämää, että "virallinen ero" oli valtava helpotus. Valehtelematta kuljin naama virneessä varmaan kolme päivää, sen verran hyvältä tuntui. Koskaan en ole ratkaisuani kyseenalaistanut.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Tunteet "uskon kieltämisen" jälkeen 29.01.2013 23:00 #10


 • Viestejä:140 Vastaanotettu kiitos 22
 • Hirvi hahmo
 • Hirvi
 • POISSA
Itselläni tunteet olivat erittäin sekavat. Ensimmäinen tunne oli kuin iso annos adrenaliiniä. Kädet tärisivät erittäin paljon, oli vähän orpo olo ja mietin kovasti miten vanhemmat tämän kieltämisen jälkeen sitten suhtautuvat ja sisarukset myös.
Siinä sitten muutamien päivien jälkeen tuntui kuin mitään ei oikeastaan olisi tapahtunut vaan sama elämä jatkuu normaalisti.
Nyt jo kauan eron jälkeen olen itse kuitenkin kovasti siinä vl muotissa ja voisi sanoa, että en ole vieläkään "eronnut oikeasti" vaan elän vielä kaksoiselämää.
Kaikki höpösynnit tehdään vieläkin piilossa ja musiikki soi vain kuulokkeiden kautta vaikka vanhemmat eivät asu samassa talossa, mutta ihan lähellä joten pelko heidän vierailusta tuo sen vl puolen esiin ja kaksoiselämän myös.

Katsotaan sitten kun olen saanut omassa mielessäni myös tuon "virallisen eron", että miltä tuntuu ja jos topic on vielää eloisa.
(Toivotaan, että virallinen ero on lähellä)
"Si vis pacem, para bellum, Jos tahdot rauhaa, valmistaudu sotaan"
Never forget 20.08.10. The day of reborn!
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Sivu luotiin ajassa: 0.147 sekuntia