Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras
 • Sivu:
 • 1

AIHE: Piispa Mäkinen, Rauhan Tervehdys

Piispa Mäkinen, Rauhan Tervehdys 09.07.2009 12:58 #1


 • Viestejä:368 Vastaanotettu kiitos 68
 • oloneuvos
 • mikki hahmo
 • mikki
 • POISSA
Suviseurat 26.–29.6. Oripäässä
lähde: www.rauhantervehdys.fi/liitteet/rauhantervehdys-etusivu-1.pdf , sivu5
-lehden kannessa paljon puhetta herättäneitä ”kirkkoveneitä”
-kursiivikorostukset lukijan, herättääkö muissa lukijoissa mielipiteitä?

Piispa Mäkinen: Kirkolla on monta ääntä

Turun piispa Kari Mäkinen osallistui vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseuroihin ensimmäistä kertaa. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen Suviseurat järjestettiin Oripään lentokentällä kesäkuun viimeisenä viikonloppuna.

– Suomalaisen kristillisyyden vahvin juonne on ujo ja monesti vaikeneva kristillisyys, joka ei suoraan profiloidu mihinkään liikkeeseen, vaan kiinnittyy hiljaisella tavalla kansankirkon arkeen. Herätysliikkeiden asema on kuitenkin edelleen merkityksellinen, ja niihin liittyy paljon arvokasta perinnettä.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suhde kirkkoon on asiallinen, mutta ei aina ongelmaton. Mäkinen peräänkuuluttaakin avointa keskustelua puhumattomien, jännitteisten asioiden avaamiseksi.


Työntekijöille yhteiset säännöt

Kirkon työntekijöiltä tulee Mäkisen mukaan voida edellyttää, että he toimivat yhteisten pelisääntöjen ja yhteisen uskon tulkinnan mukaan. Mäkinen viittaa esimerkiksi Luther-säätiöön ja kirkon virkakysymyksiin liittyviin tilanteisiin, joita luterilaisessa kirkossa on jouduttu käsittelemään.

Muun muassa viimeisessä kirkolliskokouksen istunnossa toivottiin arkkipiispasta kirkon yhtenäisen äänen lähettilästä. Mäkinen on eri mieltä ja peräänkuuluttaa avointa vuoropuhelua ja keskustelua.

– Sellainen kirkko, jossa ei ole aitoa dialogia, ei ole elävä eikä aidosti toimiva kirkko. Jos ei voida keskustella, ei ole tilaa erilaisille näkökulmille ja uuden löytämiselle. Ei ole viisasta, eikä edes mahdollista ajatella, että kirkolla olisi vain yksi ääni. Kirkko on jatkuvasti muuttuva ja jatkuvassa dialogissa sekä sisäisesti että vallitsevan kulttuurin kanssa. Keskustelussa pitää voida testata rankkojakin asioita ja ajatuksia, mutta asenteen pitää olla nöyrä. Kun keskustelusta edetään päätöksiin, on niihin sen jälkeen sitouduttava.

Mäkinen pohtii, onko meillä kirkossa tällaisia nöyrän asiallisia keskustelufoorumeita, joissa pelkäämättä voidaan olla vuorovaikutuksessa erilaisten tulkintojen kanssa.

– Keskustelu tulisi aloittaa itsestä. On kysyttävä minkälaiset valmiudet itsellä on kuulla niitä ihmisiä, jotka tulevat erilaisen perinteen keskeltä ja erilaisen elämänkokemuksen omaavina kuin minä.

Piispa Mäkinen haluaa tukea niitä ääniä, joita halutaan avoimesti ja nöyrästi tuoda yhteiseen pöytään.

– Surullisinta on se, kun törmää sellaiseen, että pöydän ääreen ei lainkaan haluta tulla, vaan tarkoituksellisesti pysyttäydytään erillään. Tällaisissa tilanteissa jää miettimään, miksi se on niin vaikeaa. Kysyn myös itseltäni, ymmärränkö riittävästi sitä maailmaa, joka pakottaa toimimaan näin.

Piispa Mäkinen vertaa kirkon monia ääniä Raamatun neljään evankeliumiin. Kukin tulkitsee sanomaa omasta näkökulmastaan vuorovaikutuksessa keskenään. Myös teologiset painotukset ovat erilaisia ja evankelistat korostavat eri asioita. Siinä olisi vahva malli ja perusta myös kirkon keskustelulle.

Mari Leppänen
Kirkon tiedotuskeskus
musisoi edelleen, kun ei ymmärrä lopettaakaan
...mutta vakavammin : <Herra, Sinä tiedät paremmin kuin minä, että olen tulossa vanhaksi. Suojele minua tulemasta liian puheliaaksi ja ajattelemasta, että minun on sanottava painava sanani joka asiassa ja joka tilaisuudessa>
Viimeksi muokattu: 09.07.2009 12:58 : mikki.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Piispa Mäkinen, Rauhan Tervehdys 09.07.2009 15:59 #2

 • Vapaa Lintu hahmo
 • Vapaa Lintu
Viisaan miehen puhetta siinä mielessä että osoittaa itseään ensimmäisenä: "tulisi lähteä itsestä". Viittaus siihen että jotkut ovat jättäytyneet kokonaan pois yhteisistä keskusteluista saattaa olla vihjaus SRK:n johdolle, tai ehkä liikkeelle ylipäätään. Onhan se ollut kirkkon toiminnassa aika ajoin melkoisen eristäytyvä. Tämä lienee nuuoren polven osalta nopeasti korjautumassa.

Kirjoittaja Mari Leppänen (Kirkon tiedotuskeeskus), on Juha Pentikäisen tytär, osallistui kevättalvella TV:n Voimala-ohjelmaan. Hän lienee niitä tulevia vl-liikkeen vaikuttajia kirkossa, jossa veli Antti on jo saavuttanut kansainvälisestikin tunnettuutta.

Mari Leppäsen kanssa samassa ohjelmassa oli toinenkin tiedottaja, Olun seurakuntayhtymän tiedottaja Rebekka Naatus. Sinä Mikki olit laittanut tänne hänen "raporttinsa" oripäästä, joka oli Rauhan tervehdyksessä julkaistu. Sitä lukiessa oli pudota tuolilta. Ei voinut kuin päivitellä että kaikkea sitä akateemisesti koulutettu "tiedottaja" julkisuuteen päästääkin.

Parhain kiitos Mikki sinulle jälleen kiintoisasta tekstilainauksesta.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.142 sekuntia