Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras

AIHE: Suurperheen äidin näköaloja

Suurperheen äidin näköaloja 22.05.2008 19:35 #1

 • Heleena hahmo
 • Heleena
Lainaan Päivämiehen kirjoituksen tänne. Mitä ajatuksia herää?

"12 lapsen äiti Varpu Turpeinen.

Roolini äitinä on muutunut perheen eri vaiheiden myötä, sanoo Varpu Turpeinen, kahdentoista lapsen äiti.

-Lasten ollessa pieniä työtä oli paljon. Vaikka äidillä on yhä paljon vastuuta arkisten askareiden toteuttamisessa, kotityöt jaetaan perheenjäsenten taitojen ja lahjojen mukaan.

Varpu kokee, että viime vuodet ovat olleet helpompia kuin aiemmat. Omaa aikaa jää nyt enemmän.

-Äiti on syli. Pienille lapsille äiti merkitsee turvaa ja lohtua sekä päivittäistä huoltajaa, Varpu kertoo. -Perheen nuorille äiti on juttelukumppani. Keittiön pitkän pöydän ääressä on vietetty monet hetket yhdessä.

Rauhoittuminen yhdessäolooon luo mahdollisuuden rakentaviin keskusteluihin. Äidillä ei ole useinkaan valmiita vastauksia, vaan kysymyksiä pohditaan yhdessä. Varpun kokemus on, että näissä arkisissa tilanteissa myös uskon näkökulma tulee heidän kodissaan luontevimmin esille.

- Äiti on rukoilija. On hetkiä, jolloin äiti rukoilee hiljaa: "Anna oikeita sanoja." Toisaalta äidin jatkuva hiljainen rukous perheen keskellä on "Rakas Jeesus, siunaa meitä."

Vuoden kierrossa on juhlahetkiä, joissa äidillä on oma erityinen roolinsa.

-Äiti on tunnelman luoja. Joulua hän valmistelee vähitellen, ja perhe virittäytyy kuin itsestään juhlan tuntuun. Samalla tavalla valmistaudutaan suviseuroihin. Äiti hankkii pikkuhiljaa vaatteita ja muuta tarpeellista. Käytännöllisiltä tuntuvat toimet viestivät lapsillekkin, että perhe valmistautuu arjesta poikkeavaan tapahtumaan. Loma-aikoihin suunnitellaan myös muita kohokohtia, kuten kaupunkireissuja.

Varpu kokee äitiyden Jumalan suomaksi elämäntyöksi, jonka edessä tuntee pienuuttakin. Omille nuorilleen hän haluaisi jättää perinnöksi positiivisen kuvan äidistä, jonka elämässä vallitsevat toivon näköalat."

Päivämies 7.5.2008
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 22.05.2008 23:54 #2

 • Tanja hahmo
 • Tanja
Heräsi kysymys, mihin kirjoitus tähtäsi. Mikä on kirjoituksen kohderyhmä: toiset suurperheen äiditkö, vai heidän aviomiehensä? Vai vl-liikkeen tytöt jotka valmistautuvat samaan 12 lapsen äidin tehtävään? Vai 12 lapsen perheessä elävät lapset? Onko ollut kirjoitus myös 12 lapsen isästä?
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 23.05.2008 08:46 #3

 • satyagraha hahmo
 • satyagraha
Samoin jäin hieman ihmettelemään, mihin tämä kirjoitus tähtäsi?

Itse jäin ajattelemaan kuinka kiitollinen sitä vanhempana tulisi olla, jos omaa suurperheen - vaikka nyt kaksitoista lasta - ja kaikki lapset ovat terveitä (ja vieläpä aidosti toivottuja, haluttuja).
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 23.05.2008 23:12 #4

 • Realismia! hahmo
 • Realismia!
Kirjoitus on osa SRK:n indoktrinaatiota eli näkymätöntä propagandaa pitää naiset ruodussa, miehen tarpeiden mukaan alistuvina synnyttäjinä ja huolenpitäjinä. Palkattomassa hoivatyössä 30 vuotta.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 26.05.2008 00:52 #5

 • Naisilta ei kysytä hahmo
 • Naisilta ei kysytä
VL-naisella ei periaatteessa ole lupa kieltäytyä yhdynnästä. Kieltäytyminen on sama kuin ehkäisyn yritys ja se on synti.

"...Perhesuunnittelu on synti kaikissa muodoissaan. Ei voi tulla kysymykseen kalenterin seuraaminen, ei edes yhteisestä sopimuksesta erillään oleminen...se on Jumalan Sanan mukaan sallittu vain hetkeksi sairauden vuoksi. Mutta sairauttakaan ei saa tehdä pahemmaksi kuin se todellisuudessa on ja näitä tekosyitä käyttää väärään tarkoitukseen." (Päivämies 1974.)

http://scratchpad.wikia.com/wiki/Ehk%C3%A4isy

Ehkäisy määriteltiin synniksi vl-liikkeessä vuonna 1967, kertoo SRK:n oma historiikki (Palolan kirjoittama).
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 27.05.2008 21:16 #6

 • Valuvikainen hahmo
 • Valuvikainen
satyagraha kirjoitti:
Samoin jäin hieman ihmettelemään, mihin tämä kirjoitus tähtäsi?

Itse jäin ajattelemaan kuinka kiitollinen sitä vanhempana tulisi olla, jos omaa suurperheen - vaikka nyt kaksitoista lasta - ja kaikki lapset ovat terveitä (ja vieläpä aidosti toivottuja, haluttuja).
Eivätkö vammaiset lapset ole kiitoksen aihe? Itseäni raivostuttaa aina kun odottavat vanhemmat ja sukulaiset hokee: ei vauvan sukupuolella ole väliä kunhan se on terve.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 28.05.2008 09:12 #7


 • Viestejä:1641 Vastaanotettu kiitos 77
 • hyshys hahmo
 • hyshys
 • POISSA
Minusta taas sillä on väliä kupaa sukupolta lapsi on. Ei se kuitenkaan ole yhdentekevää onko lapsi tyttö vai poika. Se kuitenkaan ei tarkoita samaa kuin se ettei kupikin sukupuoli olsi yhtä tervetullut toivottu tai odotettu.

Silti syntyvän lapsen sukupuoli kuitenkin tietyllä tasolla on avain siihen kuinka tuo yksilö muttaa olemassa olevaa kuviota. Siltikin vaikka en voisi sanoa kasvattavani lapsiani sukupuolirooleihin tai malleihin. Lapsi lähes aina on jompaa kupaa sukupolta ja se kuitenkin on ominaisuus jota emme voi muutaa kasvatuksella.

Itselläni on kumpaakin sukupuolta ja myös vammainen lapsi. Ja vaikeinta lapsen vammaisuudessa on se että ympäritöllä on tarve kieltää lapsen vammaisuus usein hyvinkin pitkään. Miksi minun pitäisi olla aina se joka autaa toista ihmistä käsitelemään omia tunteitaan suhteessa vammaisuuteen. Eikö riitä että on sinut sen kanssa itse?

Jokainen voi saada vammaisen lapsen vaikka laspi olisi ollut sytyessään täysin terve. Tai lapsen vammaisuus ei tule mitenkään esille syntymän jälkeen.
Viimeksi muokattu: 28.05.2008 09:13 : hyshys.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 28.05.2008 18:58 #8

 • Valuvikainen hahmo
 • Valuvikainen
Kyllä sydän sykähti ilosta lukiessa kirjoitustasi Hys hys. Sanoisin vielä siihen lisätäkseni, niille "kunhan se on terve" -hokijoille, että vammainen lapsi ei tarkoita samaa kuin sairas lapsi. Vammainen lapsi voi olla terve tai sairas. Hän on erilainen kuin ei-vammainen ihminen. Yllätys yllätys: me kaikki olemme erilaisia joissain suhteissa.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 29.05.2008 19:55 #9

 • Maan päällä hahmo
 • Maan päällä
Tällainenkin voi olla suurperhe lapsen kokemana.
olen uskovaisesta perheestä, jossa lapsia oli todella paljon. Totella piti, ja jokaisesta synnistä tuli rangaistus, pahimmista selkäsauna. Mutta missä oli rakkaus? Ehtikö ja jaksoiko äiti rakastaa? Omat lapseni tykkäävät olla sylissäni. Ihmettelen sitä, sillä itse en ole tuollaista kokenut.

Muistan äidin ottaneen minut kerran syliin, kun olin tokaluokalla...se tuntui oudolta, kun taustalla oli edellisen päivän suuri selkäsauna. En ole koskaan osannut kaivata äidin syliä, ainakaan en sellaista muista.

Olen kuullut, että muillekin on tuttua äidin myöhäisherännyt rakkaus, kun itse on jo aikuinen; miten vastenmieliseltä sellainen tuntuukaan.
http://irtiuskosta.blogspot.com/
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Suurperheen äidin näköaloja 31.05.2008 16:25 #10

 • Naisilta ei kysytä hahmo
 • Naisilta ei kysytä
Päivämiehessä on Eila Pohjosen tarina jatko-opintoja harkitsevasta pojasta ja tämän äidistä. Kertomuksen minä on nainen, joka toteaa:
Hän on ollut vain äiti – tyytyväinen, pullantuoksuinen kotiäiti. Olisiko hän ollut onnellisempi jossain muussa tehtävässä? Ajatus tuntuu mahdottomalta.
Äiti määritellään Pullantuoksuiseksi ja Tyytyväiseksi. On mahdotonta kuvitellakaan että hän voisi olla onnellisempi missään muussa tehtävässä. Ei ole haaveita eikä toiveita. Kaikki hänen haaveensa ovat toteutuneet. Aiemmin Päivämiehessä on todettu, että Äiti on myös Selviytyjätyyppi.

Sama viesti toistuu ja toistuu, mutta mikä on tällaisen tarinoinnin perimmäinen tarkoitus. Kenelle Päivämiehessä vakuutellaan että nainen on "tyytyväinen pullantuoksuinen selviytyjätyyppi". Ja miksi? Miltä naisista tuntuu lukea tätä heille määriteltyä mallia.
www.srk.fi/index.php?p=valmis
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Sivu luotiin ajassa: 0.128 sekuntia