Mikä on syntiä?

Hakomaja.net

Mikä on syntiä?

Lauri Pietilä

Jos kyselemme ihmisiltä, mikä on syntiä, saamme monenlaisia vastauksia. Ketä siis uskoa? Lutheria pidetään oppi-isänämme, mutta hänkään ei määrää, mikä on syntiä. Hän kuitenkin tuo sen määritelmän esiin Raamatusta.

 


Huone-postillassa, joka on muistiin merkittyjä Lutherin pöytäpuheita, hän sanoo mm. näin:
"Näistä sanoista tarkasti vaarin ota, että se on synti, jota Jumalan Laki ilmoittaa ja josta päällemme kantaa. Ellei joku ole sellainen synti, niin se on sellainen, josta Jumala ei tiedäkään."
-Jumalan lakihan on Mooseksen kautta annetut 10 käskyä. Jeesus tiivisti sen sanoihin:
"Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."

Luther kehottaa myös kavahtamaan maalattuja tai kuvattuja syntejä syntinä pitämästä. "Sillä jos sellaisista maalatuista ja kuvatuista synneistä pääsemistä pyytäisit, niin siitä seuraisi, että täytyisi kääntyä väärään vanhurskauteen."

Ensi näkemältä voisi tuntua, että syntiähän ei ole paljon mikään. Sitä tosiaan ei ole moni sellainen asia, josta "väärät vanhurskaat" meitä tuomitsevat. Synti on kuitenkin lähempänä kuin aavistammekaan. Sillä sitä ovat esim. kateus ja pahansuopaisuus, sillä nehän ovat lähimmäistämme vastaan.

Syntimääritelmän lisäksi Raamatussa on varoituksen sanoja tilanteista, joissa on vaara langeta syntiin. Nekin on syytä ottaa vakavasti, että emme sortuisi.

Onneksi Raamatussa on meille myös ilmoitus syntiemme sovittamisesta. Itse emme siihen kykene. Jumalan valtakunnnan kansalaiset, itsekin armon saaneet Jeesuksen seuraajat, voivat julistaa kaikkien syntien anteeksiantamuksen Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Raamatussa Joh.20:22-23, on annettu siihen valtuutus. Näin langenut ja ahdistunut ihminen pääsee vapauteen ja saavuttaa mielenrauhan. Sitten tulee vain olla kuuliainen sisäiselle "äänelle", joka kehottaa korjaamaan, mitä on särkynyt, sen mukaan kuin on mahdollista. Silloin tuo rauha myöskin säilyy.

Lauri Pietilä
-Kirjoitus julkaistu Rauhan Sana lehdessä 2/1995-

Kiitos Lauri Pietilälle kun halusi tarjota kirjoituksensa tännekin:)
Totean tuohon ylläolevaan kirjoitukseen sen verran että olen henkilökohtaisesti keskustellut Lauri Pietilän kanssa ja hän on tunnustanut, ettei toisen uskovaisen julistama synninpäästö ole autuuden ehto. Lauri Pietilä pitää kuitenkin synninpäästön käyttöä erittäin tärkeänä armon työkaluna. Tätä se toki onkin silloin kun sen puuttumisella ei aleta tuomitsemaan niitä uskovaisia, jotka uskolla turvautuvat Jeesuksen lupauksiin pelastumisesta ja syntien anteeksiannosta, ilman omalle kohdalle henkilökohtaisesti saatua synninpäästöä toiselta ihmiseltä, koska se lupaus on kuitenkin yksin uskosta Raamatussa luvattu.

Itselläni tuli vielä toinen kohta mieleen, missä Jeesus tiivisti lakeja:
"kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä tämä on laki ja profeetat."
(Matt. 7:12)

Antti Pietilä 16.7.2006