Mikä vl-uskossa närästää?

Hakomaja.net

Mikä vl-uskossa närästää?

Vanhoillislestadiolaisen väittävät että heidän uskoonsa ja oppiinsa liittyvät opetukset perustuisivat Raamattuun. Näin ei kuitenkaan ole, vaan vanhoillislestadiolaisten opetukset perustuvat pitkälle vietyihin aasinsiltoihin usein asiayhteydestään irti reväistyistä Raamatunpaikoista. Opetukset ovat muuttuneet historian saatossa ja historia onkin varsin tyly vl:ten opettamalle opille. Monet vl:ten opetukset ovat suoraan Raamatunvastaisia.


Kaikkein käsittämättömintä on se, että Vanhoillislestadiolaiset on yksi Suomen EvLut-kirkon suurimpia herätysliikkeitä ja opettavat samaan aikaan että muut kirkon uskovaiset kuin he, ovat matkalla kohti helvettiä elleivät tee parannusta vanhoillislestadiolaisuuteen. Tämä "vain me" -oppi onkin yksi kritisoidumpia opetuksia. Miten joku pieni sadantuhannen ihmisen joukko voi olla niin ylimielinen että kuvittelee ainoina pelastuvansa taivaaseen, samalla kun 99,9% kaikista muista ihmisistä tullaan mukamas tuomitsemaan "tulimereen" käristymään ikuisiksi ajoiksi, vaikka he uskoisivat sydämestään Jeesukseen?

Kaikkein ylimielisimmät vl:t kuvittelevat jopa että heitä kritisoivilla ihmisillä olisi kova tarve saada vanhoillislestadiolaisten hyväksyntä uskolleen:( Tästähän ei ole kysymys, vaan muilla uskovaisilla on hätä vl:ien omasta tilasta, sillä Raamattu ei lupaa hyvää muiden tuomitsijoille, vaan Jeesus varoittaa:
"Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi, sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan." (Matt. 7:1-2)

Suomi24:n Vanhoillislestadiolaisuus-palstalla usein käsitelty "Melperin lista" ns. "törkeimmistä vanhoillislestadiolaisuuden harhaopetuksista":

  1. Vain vanhoillislestadiolaiset tai millilleen heidän kanssaan samalla tavalla uskovat ovat ainoita oikeita ja Jumalalle kelpaavia uskovaisia. Kaikkia muita koko maailman uskovaisia vanhoillislestadiolaiset kutsuvat röyhkeästi "epäuskoisiksi".
  2. Vain vanhoillislestadiolaisen uskonkäsityksen omaavilla on Pyhä Henki.
  3. Vain vanhoillislestadiolaisen uskonkäsityksen omaavat = Jumalan valtakunta.
  4. Jumala ei kykene antamaan syntejä anteeksi ja pelastamaan syntistä ihmistä ilman vanhoillislestadiolaisen apua. Vain vanhoillislestadiolaisen uskon omaava kykenee antamaan syntejä anteeksi.
  5. Höpösynnit, jolle ei Raamatusta löydy perusteita, kuten esim. ehkäisyn, tv:n ja korvakorujen synnillisyys. Tottelemattomuus näissä johtaa määritelmään: "on teoillaan kieltänyt uskonsa".

Yhdellekään yllä mainituista opeista ei löydy perusteita Raamatusta. Raamatun mukaan ihminen pelastuu yksin uskosta ja yksin Jumalan armosta; "Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta-se on Jumalan lahja-" (Ef. 2:8)

SRK:n puheenjohtaja Matti Lääkkö on kuitenkin todennut tiedotusvälineissä kuitenkin seuraavaa:
"me vanhoillislestadiolaiset olemme saaneet armon tässä uskossa, emmekä muita lähde arvioimaan."

Tässäpä keskustelupalstalla esitetty vastine Melperin listaan.

Uskon että myös tulla tavalla ajattelevia vanhoillislestadiolaisuudesta löytyy.
Onko tuo kuitenkaan aivan rehellistä kuvausta koko liikkeen tai sen virallisen opetuksen käsityksistä?
Vanhoillislestadiolainen usko kun rajaa jo tervehdyksessään ihmiset omiin, joita kutsutaan uskovaisiksi ja Jumalan lapsiksi. Kaikista muista käytetään häikäilemättä termiä epäuskoinen, vaikka kyseinen henkilö kuinka tunnustaisi uskovansa Jeesukseen, mutta ei kuulu vl-joukkoon.

Kaikki vanhoillislestadiolaisiin tutustuneet tietävät että vl:t jaottelevat "oikean uskovaisen" jo siinä, etteivät käytä tervehdystään "Jumalan terve" kuin omilleen. Jos vl-joukossa on mukana ei-vl, josta kaikki vl:t eivät ole tietoisia, niin suputetaan korvaan että tuo "ei ole uskomassa", täysin riippumatta toisen vakaumuksesta, kun tuo toinen vain ei ole vl. Jo tämä tervehdyskäytäntö sekä muiden uskovaisten kutsuminen epäuskoisiksi kertoo päinvastaista kuin Matti Lääkön kommentti vl-uskosta. Lääkkö jättää omassa todistuksessaan tuomiot viisaasti Jumalalle, mutta tuskin hänkään tunnustaa että hänen tarkoittamassaan ”tässä uskossa” opetettaisiin että muuallakin olisi mahdollista pelastua. Tosiasiallisesti SRK:n virallinen seurakuntaoppi on eksklusiivinen, eli muut pois sulkeva, eli kritisoitu ”vain-me” oppi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yksittäinen vanhoillislestadiolainen voisi ajatella ja uskoa myös tyyliin ”ainakin näin, jätetään muut vaihtoehdot auki”.

Kun keskustellaan vl:ien vain-me opista, niin on hyvä tietää että tämä rajaantuu seuraavasti:

  • Heihin (vl-liikkeessä oleviin, paitsi "mätiin kaloihin" eli vain muodollisesti vl-uskossa oleviin).
  • Kaikkiin pieniin lapsiin.
  • Vammaisiin, jotka eivät kykene uskonratkaisuaan tekemään.
  • Muiden maiden vl:iin, eli sisarusjärjestöihin jotka ovat eri nimellä.
  • Siihen jätetään pieni mahdollisuus että myös muualla maailmassa olisi voinut usko kulkeutua ja jos he uskovat juuri samalla tavalla kuin vl:t, niin hekin ehkä kenties...

Sen sijaan yleisesti ei tunnusteta että muissa hengellisissä järjestöissä esimerkiksi pohjoismaissa voisi pelastua missään muualla kuin vl-liikkeessä. Jopa kaikki muut lestadiolaiset tuomitaan eriseuraisina "uskosta osattomiksi", vaikka käytännössä uskon erot olisivat minimaaliset. Tämä vain-me usko vahvistetaan myös useilla fraaseilla, joita toistellaan ahkerasti niin vl-saarnoissa kuin vl:ien keskinäisessäkin keskustelussa uskostaan:

-”Väärään rauhaan tuudittautuneet.”-
Tuolla kuvataan muita Jeesukseen uskovia.

-”Jumalalla on vain tämä yksi valtakunta.”-
Tämä käsitetään vain niihin, joilla on uskonveljeys vl:ien kanssa.

-”Ulkopuolella ovat koirat, noidat, huorat, murhaajat ja kaikki jotka valhetta rakastavat.”-
Tämä Raamatusta löytyvä lopullisen taivaan kuvaus yhdistetään vl-puheissa usein heti sen perään kun kerrotaan maan päältä löytyvän vain yksi Jeesuksen lauma.

Raamatussa Jeesus ei kuitenkaan aseta uskon vaatimukseksi samaan joukkoon kuulumista, vaan kieltää opetuslapsiaan tuomitsemasta miestä, joka ei seurannut Jeesusta ja opetuslapsia mutta silti paransi Jeesuksen nimeen:

"Johannes sanoi hänelle: "Opettaja, me näimme erään, joka ei seuraa meitä, sinun nimessäsi ajavan ulos riivaajia; ja me kielsimme häntä, koska hän ei seurannut meitä". Mutta Jeesus sanoi: "Älkää häntä kieltäkö; sillä ei kukaan, joka tekee voimallisen teon minun nimeeni, voi kohta sen jälkeen puhua minusta pahaa. Sillä joka ei ole meitä vastaan, se on meidän puolellamme. Sillä joka antaa teille juodaksenne maljallisen vettä siinä nimessä, että te olette Kristuksen omia, totisesti minä sanon teille: se ei jää palkkaansa vaille." (Mark. 9:38-41)

Raamatussa Jeesus mainitsee kyllä että on oleva yksi lauma, mutta tästä ei kerrota milloin? Tarkoittiko Jeesus kenties sitä, että taivaassa kaikki tulevat olemaan yhdessä laumassa?

"Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä lammastarhasta; myös niitä tulee minun johdattaa, ja ne saavat kuulla minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen." (Joh. 10:16)

Antti Pietilä 9.7.2006 - muokattu 5.8.2006 - "Melperin listan" määrittelyjä selkiytetty 11.9.2006