Välimiehen välimies

Hakomaja.net

Vl-oppi välimiehen välimiehestä

 • Miten vanhoillislestadiolaiset uskovat?
 • Ovatko vanhoillislestadiolaiset väärän kirkon herätysliike?
 • Miksi tämä usko on väärin ja Raamatunvastaista?

Miten vanhoillislestadiolaiset uskovat?


Vanhoillislestadiolaiset kertovat uskostaan omilla virallisilla kotisivuillaan seuraavaa:
” Vanhoillislestadiolaisuudessa opetetaan, että Pyhä Henki toimittaa vanhurskauttamistyön evankeliumin välityksellä. Jumala vanhurskauttaa syntisen seurakunnassaan. Seurakunnalle ja sen jäsenille on Jeesus antanut sovituksen viran. Evankeliumin julistamisen virka on Pyhän Hengen virka. Hänen omansa käyttävät tätä valtuutusta. Julistaessaan evankeliumia kaikille luoduille he julistavat myös synninpäästön sanaa, joka on evankeliumin ydintä. Siinä syntiselle julistetaan Jeesuksen nimessä ja veressä syntien anteeksiantamus. Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta.”
(http://www.srk.fi/index.php?p=nain_me_uskomme)

Selkeämmin kerrottuna vanhoillislestadiolaiset uskovat että syntien anteeksiantamisen ja pelastuksen ehto on seurakuntaan (lue vanhoillislestadiolaisiin) kuuluvan ihmisen synninpäästön julistus. Tätä oppia ja opetusta he perustelevat seuraavilla Raamatusta löytyvillä paikoilla:

 • Joh. 20:21-23
  • Niin Jeesus sanoi heille jälleen: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät." Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki. Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt."

Jeesuksen opetuslapsilla näyttäisi siis olevan valta antaa syntejä anteeksi, sekä myöskin pidättää synnit. Lisäksi Raamatussa kerrotaan että Jumala on säätänyt sovituksen viran häneen uskoville ihmisille:

 • 2. Kor. 5:18-20
  • kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.

Uskovaisilla on siis ihan Raamatunmukaisestikin virka saarnata sovitusta ja Jeesus jätti taivaan valtakunnan avaimet tänne maan päälle:

 • Matt. 16:19
  • ”Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet, ja minkä sinä sidot maan päällä, se on oleva sidottu taivaissa, ja minkä sinä päästät maan päällä, se on oleva päästetty taivaissa."