Yleisiä huomioita

Hakomaja.net

Yleistä tarkastelua

Sekalaisia artikkeleita aiheesta vanhoillislestadiolaisuus.

FAQ / UKK

FAQ = Frequently Asked Questions = UKK = Usein Kysytyt Kysymykset.

Mikä on totta ja mikä tarua, ellei vanhoillislestadiolaisia itse henkilökohtaisesti tunne. Tässäpä usein esitettyjä väitteitä ja kysymyksiä, sekä vastaukset niihin.

Lue lisää: FAQ / UKK

Ehkäisy ja perhesuunnittelu

Vanhoillislestadiolaiset uskovat että kaikenlainen perhesuunnittelu olisi syntiä. Tätä on vaikea perustella Raamatulla, kun sieltä ei moiseen väitteeseen tukea löydy. Kommentoin tässä vl:ien väitteitä miksi heidän mielestään ehkäisy on syntiä.

Lue lisää: Ehkäisy ja perhesuunnittelu

Vl-Fraaseja ja "Kaanaan kieltä"

Kokosin tähän tusinan verran ”kaanaankielisiä”, vl-uskossa usein käytettyjä fraaseja, eli sanontoja joiden tarkoitus on psyykata uskomaan juuri sillä ainoalla oikealla vl-tavalla. Ulkopuolisilta vl-uskoon tutustumattomilta meneekin vl:ien puheenparret helposti ohi, eivätkä he ymmärrä mitä milläkin sanonnoilla tarkoitetaan.

Lue lisää: Vl-Fraaseja ja "Kaanaan kieltä"

Miten vl eroaa kristitystä

Vanhoillislestadiolainen liike on Suomen EvLut kirkon herätysliike, mutta silti se opettaa omaa totuuttaan siitä miten syntinen ihminen pääsee sopuun Jumalan kanssa. Tähän kiteytyy vanhoillislestadiolainen opetus Jumalan valtakunnasta, jonka he Raamatunvastaisesti katsovat olevan vain oma joukkonsa ja heidän kanssaan uskonveljeydessä olevat sisarjärjestöjen piirissä olevat uskovaiset.

Lue lisää: Miten vl eroaa kristitystä

Vaarallisen lahkon merkkejä

Vanhoillislestadiolaiset itse yrittävät kertoa että heidän tilaisuuksiin toivotetaan kaikki sydämellisesti tervetulleiksi. Myös heidän julkaisunsa ovat tarjolla kaikille. Eivät he näin ollen voi olla mikään "suljettu lahko". Vanhoillislestadiolaisuudessa on kuitenkin hyvin voimakkaita oman alakulttuurin tunnusmerkkejä, jotka on huomioitu jopa yritysten markkinoinnin opetuksessa. Vanhoillislestadiolaisuus voidaankin perustellusti tulkita myös ala-kulttuuriksi, jossa yhdenmukaisuuden paine on kova.

Lue lisää: Vaarallisen lahkon merkkejä

Ihmiset ja vl-kulttuuri

Miten lestadiolaiset poikkeavat muista ihmisinä?

Lyhyesti sanottuna eivät yhtään mitenkään. Ihmiset kun ovat samanlaisia ihmisiä jokaisessa joukossa;
on rehellistä ja on kieroa, samoin on tosikkoa ja on huumorintajuista. Kaikkea löytyy kaikista vähänkään suuremmista ihmisjoukoista.

Lue lisää: Ihmiset ja vl-kulttuuri

Askeleet irti SRK-Lestadiolaisuudesta

Kun SRK-Lestadiolaisuuden valheellisuus on pikkuhiljaa paljastumassa sinulle ja suunnittelet irtaantuvasi ahdistavasta uskonyhteisöstä, niin on tärkeää havainnoida ensin kokonaisuudessaan se prosessi mihin olet ryhtymässä. Varsinkin kun on syntymästään saakka kasvanut SRK-lestadiolaisuuden kaltaiseen uskonyhteisöön, niin siitä irtaantuminen voi olla elämän suurimpia mullistuksia. Joudut kyseenalaistamaan monet asiat, jotka sinulle on opetettu. Huomioi muutamat varoitukset ja käy läpi:

Askeleet irti SRK-Lestadiolaisuudesta

Lue lisää: Askeleet irti SRK-Lestadiolaisuudesta

Vanhoillislestadiolaisuudesta irtaantumisen tunteet

Millaisia tunteita vanhoillislestadiolainen kokee?

Kaikessa keskustelussa vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä irtaantuneiden kanssa nousee yksi tunne yli muiden: Ahdistus. Vanhoillislestadiolaisuus opettaa, että synti ahdistaa, evankeliumi vapauttaa. Todellisesta ahdistuksesta vanhoillislestadiolaisten keskuudessa ei puhuta, mutta tosiasia on, että liikkeen opetuksen ja sen normien tuoma ahdistus on hyvin yleinen tunne.

Lue lisää: Vanhoillislestadiolaisuudesta irtaantumisen tunteet