FAQ / UKK

Hakomaja.net

FAQ / UKK

FAQ = Frequently Asked Questions = UKK = Usein Kysytyt Kysymykset.

Mikä on totta ja mikä tarua, ellei vanhoillislestadiolaisia itse henkilökohtaisesti tunne. Tässäpä usein esitettyjä väitteitä ja kysymyksiä, sekä vastaukset niihin.

Totta

 • Vanhoillislestadiolaisuudessa pidetään tv:tä uskovaiselle sopimattomana, mutta internet sallitaan varotusten kera. Vuoden 1974 SRK:n vuosikokouksessa päätettiin, että joka on hankkinut kotiin televisiovastaanottimen, "on teollaan kieltänyt uskonsa" ja häntä ei tule enää tervehtiä. Tosin poikkeuksena on Venäjällä ja Togossa asuvat vanhoillislestadiolaiset, jotka katsovat tv:tä.
 • Vanhoillislestadiolaiset pitävät korvakoruja sopimattomina, mutta voivat pitää muita koruja.
 • Vanhoillislestadiolaisuudessa pidetään ehkäisyä ja perhasuunnittelua syntinä.
 • Vanhoillislestadiolaiset eivät yleisesti usko muiden kuin heidän ja juuri heidän tavallaan uskovien pelastuvan. Jopa muita lestadiolaisia liikkeitä pidetään eriseuroina, jotka ovat matkalla kadotukseen.

Tarua ja myyttejä sekä usein kuultuja kysymyksiä

 • Ihminen voi tulla uskovaiseksi ja saada syntinsä anteeksi vain siten että vanhoillislestadiolainen saarnamies julistaa ihmiselle synnit anteeksi?

VASTAUS: Ei pidä aivan paikkaansa, mutta pienellä tarkennuksella kylläkin. Vanhoillislestadiolaisilla on ns. yleinen pappeus, mikä tarkoittaa sitä että kuka tahansa vl voi julistaa synnit toiselle ihmiselle anteeksi. Sikäli pitää paikkansa, etteivät vanhoillislestadiolaiset usko että ihminen voisi saavuttaa pelastuksen ja syntien anteeksiantamuksen muutoin kuin toisen, aiemmin samalla tavalla syntinsä anteeksi saaneen, uskovaisen julistuksen kautta.

 • Aku Ankka on kielletty, koska Akulla ei ole housuja?

VASTAUS: Ei pidä paikkaansa. Itse kasvoin 70-luvulla vl-kodissa, jonne Aku oli tullut ja tuli vuosia kestotilauksena. Samoin oli monissa vl-kodeissa joissa olen vieraillut. Juttu on tarua. Tosin olen kuullut luotettavalta ihmiseltä että tällainenkin ylilyönti olisi paikallisesti ollut ja Aku Ankkaa olisi kritisoitu sen vuoksi että se antaa vääränlaisen moraalikäsityksen perheistä. Aku Ankassa kun lapset asuvat yleensä setien tai tätien luona, eikä ydinperheissä missä on sekä isä että äiti. Kuulopuheiden mukaan jopa maisteriksi asti kouluttautunut mies olisi 70-luvulla käynyt seurakunnan edessä tekemässä parannusta siitä että on lukenut Aku Ankkaa. En tiedä tapauksen todenperäisyyttä, mutta monenlaista ihmeellistä 70-luvulla tapahtui. Kuitenkin Aku Ankan sopimattomuus on ollut tietämätön asia yli 99% vanhoillislestadiolaisia. Olen itse vieraillut elämäni aikana kymmenissä vl-kodeissa ja kaikissa on ollut Aku Ankkoja lapsilla lukemisina.

 • Ikkunallinen pesukone on kielletty, koska sieltä saattaa vilahdella alusvaatteita?

VASTAUS: Tämä on ehkäpä tyypillisin vl-legenga, eli taru joka ei pidä paikkaansa. Itse kasvoin 70-luvulla vl-kodissa, jossa oli nimenomaan ikkunallinen pesukone samoin kuin monissa muissakin senaikaisissa perheissä. Sen muistan että äitini toive oli saada ylhäältä täytettävä pesukone, jotta hänen selkänsä säästyisi. Juttu on kaiken kaikkiaan naurettava. Kukaan ei väitä että vl:ät kuivattaisivat pyykkejään piilossa. Miten pikkupöksyt ja rintsikat olisivat paheellisempia vilahtaessaan pesukoneessa kuin pyykkinarulla?

Pesukonejutun alkuperällä on useampia arvailuja. Jokin lehtijuttukin on aikoinaan asiasta kirjoitettu. Oliko kyse väärinymmärretystä vitsistä, tietoisesta mustamaalauksesta vai paikallisesta ylilyönnistä, joka korjattiin nopeasti? Kaikille syntytarinoille on kannattajansa ja oleellisinta lienee että suurin osa ei ole seurakunnassaan moisesta koskaan kuullutkaan ja pitää juttua aliarvoisena.

 • Ovatko stringit tai seksikkäät rintsikat kiellettyjä? Entä muut vaatteet?

VASTAUS: Riippuu käyttötarkoituksesta. Jos tarkoituksesi on esitellä seksikkäitä vaatteita päälläsi naapurin miehelle, tai saada niillä vieraiden miesten päät pyörälle, niin tätä pidetään varmasti sopimattomana lähes kaikkien uskovaisten joukkojen opetusten mukaan. Vaatetuksesta vl:tkin neuvovat tyyliin ”ei tämän maailman muodin mukaan” tai ”Ei niin että lihan himot heräävät”. Näissä asioissa on kehotettu jokaisen harkitsemaan itse ja kuuntelemaan omaatuntoaan. Omaa puolisoaan on puolestaan aivan sopivaa miellyttää ihan sellaisilla vaatteilla mistä tykkää, enkä ole koskaan kuullut että minkäänlaista vaatekappaletta olisi itsessään tuomittu syntiseksi tai sopimattomaksi.

 • Onko jotkin seksiaktit kielletty?

VASTAUS: Ei ole! Seksi rajoitetaan vl:ien keskuudessa avioliittoon ja ehkäisyä pidetään syntinä. Muutoin aviopuolisot voivat nauttia toisistaan vapaasti siten kuin molemmista hyvältä tuntuu ja heidän välinen seksi on täysin heidän kahdenvälinen asia.

 • Eikö sitten sellainen seksi ole syntiä, missä ei voi tulla raskaaksi kerran ehkäisy on kielletty?

VASTAUS: Ehkäisy tulee mukaan kuvioihin siinä tapauksessa kun toimitaan vain tietyllä tavalla nimenomaisena tarkoituksena välttää raskaus.Muutoin aviopuolisot voivat nauttia toisistaan vapaasti. Vanhoillislestadiolaiset eivät ole toistensa makuuhuonepoliiseja ja seksuaalisuutta pidetään selkeästi avioliiton sisäisenä asiana. Ainoastaan tietoista ja tarkoitushakuista ehkäisyä pidetään synnillisenä. Muutoin minkäänlaisia rajoitteita tai ohjeita ei ole.

 • Vanhoillislestadiolaisten perhekoot ovat yleensä suuria. Onko se sitten syntiä tai synnin seuraus, jos avioparille ei yksinkertaisesti tule lapsia?

VASTAUS: Ei tietenkään ole! Toki seurakunnissa on inhimillisiä ihmisiä ja helposti saatetaan miettiä varsinkin selän takana että käyttävätköhän he ehkäisyä kun ei lapsia kuulu... Joku saattaa ottaa asian puheeksikin tällaisen pariskunnan kohdalla.  Suurin osa ihmisistä kuitenkin ymmärtää sen, etteivät kaikki yksinkertaisesti saa lapsia ja tämä on monesti kipeä asia pariskunnalle itselleekin. Vl:ien joukossa on myös lapsettomia pariskuntia, eikä heitä lapsettomuutensa vuoksi katsota olevan opillisesti yhtään huonommassa asemassa. Tosin ihmiset ovat inhimillisiä vajavaisia ihmisiä jokaisessa joukossa. Onkin hyvin mahdollista tavata vl, joka ylpeilee sillä että "Jumala on antanut näin ja näin monta lasta, mutta tuolle naapurille Jumala on nähnyt hyväksi olla antamatta vastuuta lapsista." Tämä on kuitenkin inhimillinen heikkouden ja ajattelemattomuuden osoitus, eikä sinänsä kuulu vl-oppiin.

 • Koska vl menee naimisiin vain toisen vl:n kanssa, niin eikö tästä seuraa sisäsiittousuutta ja sen mukana paljon jälkeenjääneitä lapsia?

VASTAUS: Ei. Vaikka vanhoillislestadiolaisuus lisääntyy pääsääntöisesti sisältä päin ja vl menee yleensä naimisiin vain toisen vl:n kanssa, niin 80 000 ihmistä ovat geeneiltään täysin tarpeeksi rikas populaatio jatkamaan vaikka koko ihmiskuntaa. Tutkijan ovat tutkineet koko ihmiskunnan evoluutiossa olevan pullonkaulan, joka tarkoittaa sitä että kaikki planeettamme ihmiset ovat periytyneet alle 10 000 ihmisen joukosta. Tämä tarkoittaa sitä että suomalainen ja kiinalainen ovat läheisempää sukua toisilleen, kuin kaksi saman lajin apinaa eri puolilta samaa sademetsää. Kanadan ranskankielinen Quebec on tällä hetkellä n. 7 500 000 asukkaan osavaltio. Ihmiset ovat pääsääntöisesti periytyneet sinne muuttaneista noin 5000 ranskalaisesta ja ilman että sisäsiittoisuudesta olisi tullut mitään ongelmaa. Vanhoillisilla ei siis tässä mielessä ole minkäänlaista ongelmaa, eikä sukulaisuus aviopuolisoiden välillä ole vl:ien keskuudessa yhtään valtaväestöä yleisempää.


Antti Pietilä 28.6.2006